Diverse

DIVERSE | Arheolog renumit: “În România, avem o COMOARĂ IMENSĂ, dar ea nu aparţine numai României”

Un arheolog celebru afirmă că spaţiul locuit astăzi de români este Vatra Vechii Europe – locul în care s-au născut primele culturi ale continentului, locul unde a apărut limba din care s-au format, după aceea, limbile vorbite astăzi în Europa, dar şi locul apariţiei primei scrieri din lume.

Celebrul profesor şi arheolog italian Marco Merlini este cel căruia îi datorăm datarea Tăbliţelor de la Tărtăria, a căror vechime a fost stabilită la aproximativ 7.300 de ani, cu mult înainte ca sumerienii să existe, scrie financiarul.ro

Aflat în anul 2004 în România, Marco Merlini ajunge la Cluj, unde se găsea inventarul descoperit la Tărtăria odată cu celebrele tăbliţe. În acest inventar se aflau şi piese osoase găsite împreună cu tăbliţele. Cum tăbliţele nu mai puteau fi datate deoarece descoperitorul lor le-a ars ca să nu se deterioreze complet, Marco Merlini le solicită arheologilor din Cluj fragmente osoase găsite împreună cu tăbliţele pentru a le testa cu Carbon 14.

Logica este simplă: atâta vreme cât oasele şi plăcuţele au fost găsite împreună, înseamnă că au aceeaşi vârstă. Testând oasele, aflăm şi vârsta plăcuţelor, lucru care s-a şi petrecut în scurt timp, rezultatele testelor cu Carbon 14 eliminând orice discuţii sau speculaţii despre vechimea Tăbliţelor de la Tărtăria: peste 7.000 de ani vechime.

“Oasele, ca şi tăbliţele, sunt foarte vechi. Acum este o certitudine. Acum este rândul nostru să dovedim că scrierea a început în Europa cu două mii de ani înaintea Sumerului. În România, avem o comoară imensă, dar ea nu aparţine numai României, ci întregii Europe”, a spus arheologul.

Sursa: www.realitatea.net

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page