Diverse

DIVERSE | Copilul refuză legumele? Iată ce poți face!

Recunoaște că, uneori, și ție ți-e greu să speli și să cureți legume pentru a le transforma într-o salată și a-ți lua porția de vitamine, minerale și antioxidanți. Sigur că nici copiii nu au chef să mănânce legume oricând, însă acest aspect n-ar trebui să fie o luptă permanentă, spun psihologii. Dacă ții cont de câteva îndrumări, s-ar putea să vezi rezultate pozitive!

Oferă-i copilului exemplul tău

Dacă tu și partenerul vă umpleți farfuriile cu legume diverse și copilul vă vede că le mâncați, va fi și el tentat să vă copieze. Dacă, însă, vă puneți în farfurii burgeri și sosuri care miros apetisant și îl forțați pe el să mănânce conopidă fiartă, nu vă mirați dacă se va opune.

Pune lângă crudități un sos sănătos

Legumele i se vor părea mai interesante copilului dacă i le servești alături de un sos sau o cremă delicioasă. Prepară un hummus, o fasole bătută sau un sos gros de brânză și iaurt cu verdețuri, pe care să i le pui în față alături de bețe de morcov și țelină, castravete murat și felii de roșii.

Prepară termic legumele

E posibil ca juniorul tău să ocolească anumite legume pentru că nu îi place textura lor în stare crudă. Încearcă, în schimb, să îi oferi legume trase ușor la tigaie fără ulei sau coapte la cuptor și vezi cum reacționează. De exemplu, frige câteva felii de ardei gras, vânătă și ciuperci și servește-i-le cu puțin cașcaval ras deasupra. Sau fierbe la abur câteva buchețele de broccoli și pune-i-le pe farfurie stropite cu un sos din iaurt, mărar și usturoi ras.

Cheamă-l să pregătiți masa împreună

Dacă îi place pizza, de exemplu, ia-l cu tine în bucătărie când o prepari. Pregătește diverse legume tăiate și dă-i posibilitatea să-și pună ce dorește peste blatul uns cu sos de roșii. Unii copii nu vor să amestece multe ingrediente în mâncare, așa că dacă își pune pe pizza doar ciuperci și ardei gras, nu-i contesta alegerea. Specialiștii spun că e mai puțin probabil ca un copil să refuze o mâncare la pregătirea căreia a ajutat și el.

Nu-l forța să mănânce

Dacă îl vezi că refuză anumite vegetale, nu te înfuria și nu-l forța să mănânce tot din farfurie. Aversiunea care ar putea fi una de moment față de o legumă sau alta ar putea să i se transforme într-un dezgust permanent și să evite leguma respectivă chiar și la maturitate.  Asta nu înseamnă că trebuie să renunți complet. După o vreme, îi poți oferi din nou leguma respectivă, eventual preparată în altă formă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page