Diverse

DIVERSE | Efectele adverse ale penicilinei

Penicilina este primul antibiotic din lume folosit pentru tratarea unui număr foarte mare de afecţiuni, de la infecţii ale urechii până la gonoree. În aproape un secol, penicilina a salvat sute de milioane de vieţi.

Penicilina se foloseşte astăzi fie injectabil (penicilina F), fie sub formă de pastile (penicilina V). Acest antibiotic are un spectru relativ restrâns, acţionând de obicei împotriva germenilor gram-pozitivi, cum sunt bacilul difteriei, gonococul, listeria, meningococul, pneumococul, stafilococul sau streptococul.

Astfel, penicilina se recomandă în tratamentul unor infecţii precum meningita, pneumonia, faringita, bronşita, amigdalita, endocardita bacteriană, sifilisul, blenoragia şi în reumatismul articular acut.

Totuși, în urma administrării necorespunzătoare, unele tulpini de bacterii au dezvoltat în prezent rezistenţă la penicilină. De aceea, este indicată realizarea unei antibiograme înainte de administrare.

Iată, de asemenea, ce reacții adverse poate avea penicilina!

– poate provoca alergii

 

Penicilina poate provoca alergii, oboseală, astenie. Totodată, mai pot apărea erupții cutanate, dermatită exfoliativă, infecțiile cu ciuperci de tip

Candida, urticarie, febră sau frisoane, deși în cazuri rare.

Antibioticul poate declanşa uneori reacţii alergice grave la persoanele sensibile la betalactamine. Astfel, este recomandat ca persoanele cu predispoziții alergice să evite administrarea de penicilină.

– pacienții cu insuficiență renală

 

Persoanele care suferă de insuficiență renalătrebuie să fie foarte atenţi dacă fac tratament cu penicilină, căci pot apărea halucinaţii, convulsii, dureri de cap, stări de somnolenţă sau stări de nervozitate.

– persoanele cu insuficiență cardiacă

 

Penicilina trebuie administrată cu atenție persoanelor cu insuficienţă cardiacă şi celor cu intoleranţă gastrică, în cazul administrării orale.

– poate reduce eficacitatea anticoncepționalelor

 

Un tratament îndelungat cu penicilina poate reduce eficacitatea anticoncepţionalelor. Astfel, dacă o femeie foloseşte acest antibiotic pentru a scăpa de o infecţie, este bine să se protejeze şi cu ajutorul prezervativului.

Când iei astfel de antibiotice, ai grijă să reduci consumul de lactate, întrucât scad efectul pastilelor.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page