Local

LOCAL | Sute de activități și misiuni desfășurate de jandarmi, în perioada ianuarie-mai 2018

În perioada 01.01.2018 – 30.05.2018, structurile de ordine publică ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani au fost implicate  în executarea misiunilor specifice, concretizate în ansamblul măsurilor întreprinse şi al activităţilor desfăşurate pentru funcţionarea normală a instituţiilor statului, pentru protejarea şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, a normelor de conduită civică, regulilor de convieţuire socială, a celorlalte valori supreme, precum şi a avutului public şi privat.

Structura de ordine publică a inspectoratului cuprinde:

  1. a) Detaşamentul 1 Jandarmi Mobil, cu un efectiv de 71 jandarmi;
  2. b) Grupa de Jandarmi Supraveghere şi Intervenţie Săveni, cu un efectiv de 8 jandarmi;
  3. c) Grupa de Jandarmi Supraveghere şi Intervenţie Dorohoi, cu un efectiv de 14 jandarmi;
  4. d) Grupa de Jandarmi Supraveghere şi Intervenţie Darabani, cu un efectiv de 9 jandarmi

Priorităţi, direcţii de acţiune şi obiective specifice în domeniul ordinii publice

Organizarea şi executarea misiunilor din competenţa I.J.J. Botoşani au avut ca scop realizarea principalelor obiective cuprinse în Planul Strategic Instituţional al M.A.I. 2017-2020, Hotărârea nr. 779/2015 pentru aprobarea Strategiei Naţionale de Ordine şi Siguranţă Publică 2015-2020, precum şi a celor cuprinse în  Planurile/Protocoalele de cooperare/colaborare încheiate cu autorităţile publice de la nivelul judeţului Botoşani

În perioada de referinţă, s-a acordat atenţie măsurilor de asigurare a ordinii şi siguranţei publice pe timpul manifestărilor publice, domeniu de bază al acţiunii de aplicare a legii pentru Jandarmeria Română. Totodată, unitatea noastră a participat la menţinerea ordinii şi siguranţei publice, în sistem integrat, conform Ordinului M.A.I. nr. 60 din 2010, şi în acelaşi timp, a executat acţiuni în cooperarea/colaborare cu diferite instituţii/asociaţii/structuri pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani, având ca prioritate creşterea nivelului de siguranţă a cetăţeanului, a desfăşurat activităţi în vederea îndeplinirii următoarelor obiective specifice:

  • Creşterea performanţei acţiunilor de asigurare/restabilire a ordinii publice;
  • Creşterea performanţelor misiunilor de menţinere a ordinii publice;
  • Creşterea performanţei activităţilor de prevenire şi combatere a faptelor antisociale;
  • Creşterea performanţei acţiunilor speciale şi antiteroriste.

Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite au fost desfăşurate activităţi specifice care au vizat următoarele direcţii principale de acţiune:

  • Eficientizarea activităţii de planificare, organizare, coordonare şi executare a misiunilor;
  • Îmbunătăţirea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul ordinii şi siguranţei publice;
  • Diminuarea timpului de răspuns pentru executarea intervenţiilor la solicitările prin SNUAU “112” sau la “alte moduri de sesizare”;
  • Creşterea eficacităţii acţiunilor executate de către personalul cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii faptelor antisociale;
  • Creşterea rolului activităţii de dialog în misiunile de ordine publică.

Asigurarea ordinii publice

În perioada analizată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a executat 135 misiuni de asigurare a ordinii publice, faţă de 101 misiuni executate în perioada 01.01.2017 – 30.05.2017, înregistrându-se astfel o creştere de 13,53%.

Totodată, în perioada supusă analizei, I.J.J. Botoşani a desfăşurat un număr de 143 de acţiuni de punere în executare a mandatelor de aducere, faţă de 113 în perioada similară a anului 2017, înregistrându-se astfel o creştere cu 26,54%.

Concluzii:

– a crescut numărul misiunilor de asigurare a ordinii publice pe timpul manifestărilor de protest, cu 54,4%;

– a crescut numărul misiunilor executate pe timpul desfăşurării manifestărilor cultural – artistice, cu 9%;

– a crescut numărul misiunilor de asigurare a ordinii publice pe timpul desfăşurării manifestărilor promoţionale cu 650%;

– a scăzut numărul misiunilor de asigurare a ordinii publice pe timpul desfăşurării manifestărilor comemorativ/religioase cu 9%.

Prezenţa activă a efectivelor de jandarmi pe timpul adunărilor publice a contribuit la prevenirea acţiunilor de tulburare a ordinii şi liniştii publice, iar datorită acestui fapt nu au existat cazuri de intervenţie în forţă pentru restabilirea ordinii publice.

Menţinerea ordinii publice

În perioada ianuarie – mai 2018, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a acţionat pentru menţinerea ordinii publice în conformitate cu prevederile O.M.A.I. nr. 60 din 2010, sens în care au fost constituite 3.565 patrule mixte şi patrule de jandarmi, faţă de 3065 patrule în aceeaşi perioadă a anului 2017, înregistrându-se astfel o creştere cu 16,31%. În cadrul patrulelor de jandarmi au fost folosiţi şi câinii de serviciu.

Media zilnică a patrulelor mixte şi a patrulelor de jandarmi destinate menţinerii ordinii publice a fost de 24, fiind folosiţi în acest sens 44 jandarmi/zi.

În intervalul de referinţă au fost constituite 2114 patrule mixte, faţă de 2075 în perioada 01.01.2017 – 30.05.2017.

Media zilnică a patrulelor mixte constituite în perioada supusă analizei a fost de 16 patrule, fiind folosiţi în medie 32 de jandarmi/zi, care au acţionat în zona instituţiilor de învăţământ avute în competenţă, şi anume:

– în municipiul Botoşani: Colegiul Naţional “N. Iorga”, Liceul Tehnologic “Elie Radu”, Liceul Tehnologic “Petru Rareş”, Şcoala Gimnazială nr. 3, Şcoala Gimnazială nr. 3;

– în municipiul Dorohoi: Liceul “Regina Maria”, Şcoala Gimnazială “Mihail Kogălniceanu”, Şcoala Gimnazială “A.I. Cuza”;

–   în oraşul Darabani: Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir”;

–  în oraşul Săveni: Liceul Teoretic “Dr. Mihai Ciucă”, Şcoala Gimnazială ” Nr.1.

Totodată, instituţia noastră a acţionat pe linia menţinerii ordinii şi siguranţei  publice, prin executarea unui număr de 24 de acţiuni punctuale în zone de interes operativ, faţă de 61 de acţiuni executate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Concluzii:

– misiunea de menţinere a ordinii publice a constituit o prioritate pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani, înregistrându-se o creştere (16,28%) pe acest segment de activitate, în contextul în care şi numărul numărul misiunilor de asigurare a ordinii şi siguranţei publice  a crescut cu un număr de 58 de misiuni;

– a crescut numărul patrulelor mixte destinate menţinerii ordinii publice în zona instituţiilor de învăţământ, în mediul rural, precum şi a celor executate împreună cu lucrători din cadrul Poliţiei Transporturi Feroviare.

Acţiuni de intervenţie

Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite a constituit o direcţie de acţiune importantă a structurilor de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani, în perioada de referinţă fiind executate 139 misiuni de intervenţie. Se constată astfel o creştere cu 31,13% (+33 acţiuni), faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost executate 106 acţiuni de intervenţie.

Misiuni executate în cooperare/colaborare cu alte instituţii

În perioada de referinţă, în baza planurilor de cooperare şi a protocoalelor de colaborare încheiate, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Botoşani a executat 154 de misiuni în cooperare/colaborare cu alte instituţii, faţă de 94 misiuni executate în aceeaşi perioadă a anului 2017, înregistrându-se o creştere cu 63,8% pe linia acestui segment de misiuni.

Concluzii:

–  a crescut numărul acţiunilor în cooperare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani cu 127% (+ 14), faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut;

– în baza protocoalelor de colaborare încheiate la nivel central, începând din luna martie, se execută misiuni în colaborare cu Serviciul de Probaţiuni;

– a crescut numărul acţiunilor în colaborare cu alte instituţii ale statului/organizaţii non-guvernamentale, pe linia protejării şi conservării fondului cinegetic şi piscicol.

Acţiuni speciale şi antiteroriste

În prima parte a anului 2018 au fost executate 2 acţiuni speciale.

Efectivele din cadrul Grupei 1 Jandarmi Intervenţie Antiteroristă şi Acţiuni Speciale au participat la un stagiu de pregătire la C.P.P.C.J. Ochiuri, jud. Dâmboviţa, în scopul dezvoltării şi armonizării tacticilor de intervenţie, precum şi a creşterii gradului de interoperabilitate a structurilor.

Pe lângă acţiunile speciale la care participă, efectivele Gr. 1 I.At. execută patrulări în zonele cu potenţial criminogen ridicat din municipiul Botoşani, constituie rezerve de intervenţie pe timpul asigurării măsurilor de ordine şi siguranţă publică la misiunile cu grad mediu/ridicat de risc, constituie patrule auto speciale de intervenţie care asigură inclusiv sprijin transporturilor speciale de valori.  

Activităţi executate pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale

Constatarea faptelor de natură penală şi contravenţională

În perioada 01.01.2018-30.05.2018 personalul operativ al I.J.J Botoşani a constatat un nr. de 70 infracţiuni cu 67 făptuitori, fiind întocmite 53 acte de sesizare a organelor de urmărire penală, faţă de 71 infracţiuni cu 74 făptuitori şi 66 acte de sesizare constatate în aceeaşi perioadă a anului 2017. Au fost constatate infracţiuni la diferite genuri de fapte, cum ar fi: furt calificat, lovire sau alte violenţe, tulburarea ordinii şi liniştii publice, distrugere, braconaj piscicol şi infracţiuni la legi speciale.

În cadrul misiunii de menţinere a ordinii publice în sistem integrat cu Poliţia, în perioada ianuarie – mai  2018 au fost constatate 65 infracţiuni cu 59 autori, faţă de 59 infracţiuni cu 61 autori constatate în aceeaşi perioadă a anului 2017.

În ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor contravenţionale, în  perioada 01.01.2018-30.05.2018 au fost constatate 1241 de contravenţii, faţă de 1521 de contravenţii constatate în aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind aplicate 966 amenzi în valoare de 318.800, comparativ cu 1209 amenzi  în valoare de 369.460 lei aplicate aceeaşi perioadă a anului 2017 şi 335 de avertismente în perioada de referinţă a anului 2018, comparativ cu 382 de avertismente în aceeaşi perioadă a anului 2017. Au fost achitate 28 de amenzi, faţă de 33 de amenzi în aceeaşi perioadă a anului 2017 şi există 27 procese-verbale contestate şi un proces verbal anulat din oficiu, la fel ca în acceaşi perioadă a anului 2017.                                                          

Pe linia combaterii comerţului ilicit şi a contrabandei  cu produse accizabile provenite din Republica Moldova şi Ucraina, în perioada de referinţă au fost ridicate un total de 8 130 ţigarete.

Prevenirea faptelor antisociale

Au fost desfăşurate 196 de activităţi de prevenire a faptelor antisociale cu ocazia adunărilor publice.

Cu ocazia desfăşurării campaniilor de prevenire a faptelor antisociale în mediul şcolar ,,Şcoala în siguranţă” desfăşurată în perioada 05-09.03.2018 şi ,,Adolescenţă fără delicvenţă” desfăşurată în perioada 14-18.05.2018 au fost desfăşurate un număr de 78 activităţi de prevenire a faptelor antisociale.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut s-a realizat o creştere semnificativă a numărului de activităţi de prevenire atât în mediul şcolar, cât şi pe timpul adunărilor publice, astfel în perioada de referinţă a anului 2017 s-a desfăşurat un număr de 27 de activităţi de prevenire, 18 cu ocazia adunărilor publice şi 9 activităţi de prevenire în mediul şcolar, cu tema  ,,Adolescenţă fără delicvenţă”.

Pe timpul activităţilor preventive au fost folosite materiale promoţionale achiziţionate prin Programul Strategic al A.T.O.P 2018. În acest an a fost alocată suma de 5.800 de lei pentru achiziţionarea de materiale promoţionale şi informative care să susţină activitatea de prevenire.

Până în prezent au fost distribuite un număr de 2.300 de materiale promoţionale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page