Diverse

DIVERSE | Descoperă beneficiile berii

Numeroase studii au scos la iveală faptul că berea nu este doar o băutură populară. Dacă este consumată cu moderație, are virtuți terapeutice, datorită ingredientelor naturale din compoziția ei.

Medicul Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, spune că berea este „o băutură hidratantă, bogată în zaharuri simple, în vitamine din complexul B, în fibre solubile şi, nu în ultimul rând, în antioxidanţi“. Aceştia provin şi din malţ, dar mai ales din hamei, planta care se adaugă în procesul de producție. Oamenii de știință au descoperit că hameiul, cel care dă berii gustul amărui și culoarea specifică, ar putea fi folosit în medicamente pentru diabet sau contra bolilor de inimă.

Ajută sistemul digestiv

În 2012, Institutul de Cercetare Medicală în Nutriție, de la Universitatea Cambridge, Anglia, a demonstrat că, datorită fibrelor solubile conținute, berea are efect benefic asupra sistemului digestiv. Ajută la curățarea tractului gastro-intestinal, ceea ce ameliorează sănătatea organismului. „Fibrele prezente în bere pot avea rol prebiotic, stimulând dezvoltarea bacteriilor sănătoase în intestin“, explică medicul Corina Zugravu.

Berea fără alcool reduce infecțiile respiratorii

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Munich au descoperit, în 2014, că polifenolii din berea fără alcool pot avea proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care previn și reduc numărul infecțiilor respiratorii.

Remediu în dermatite

Dacă faci baie în bere cu ceai de mușețel poți ameliora simptomele dermatitei. Ai nevoie deun  pahar de bere blondă, 50 g flori de mușețel și 250 ml apă. Înmoaie 15 minute florile de mușețel în apa rece, acoperă vasul, pune-l pe foc și fierbe 15 minute. Toarnă ceaiul strecurat în cada cu apă, adaugă și berea și fă baie 15-20 minute. Repetă în fiecare zi, timp de o săptămână, apoi fă o pauză de 2-3 zile, după care reia procedeul, până când se văd îmbunătățiri.

Leac pentru acnee

Poți scăpa de coșurile de pe corp aplicând local comprese cu soluție din bere brună și rădăcină de brusture. Ai nevoie de 150 ml bere brună, 60 g rădăcină de brusture și 250 ml apă. Opărești rădăcina mărunțită, o lași să se infuzeze 2-3 ore, apoi strecori și adaugi berea în amestecul obținut. Înmoaie un tampon de vată în infuzie și aplică-l pe zona afectată de acnee. Lasă-l să acționeze 10-20 de minute și repetă procedura în fiecare seară, timp de 2-3 săptămâni. Drojdia de bere reduce sebumul și distruge bacteriile care produc acneea.

Info

Un consum moderat de bere înseamnă 330 ml/zi în cazul femeilor și 660 ml/zi în cazul bărbaților.

Sfatul specialistului

dr. Corina-Aurelia Zugravu

Președinte al Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție

Având un conținut bogat de vitamine de tip B, precum B3, B2, B6 și B9, atunci când este consumată cu moderație de către adulți sănătoși, berea poate contribui la îmbunătățirea răspunsului sistemului imunitar al acestora la entități responsabile de transmiterea bolilor infecțioase. Studii internaționale publicate de-a lungul timpului au indicat posibile efecte pozitive ale consumului moderat de bere, de la reducerea incidenței ulcerului, favorizarea memoriei pe termen scurt, întărirea sistemul imunitar, creșterea nivelului colesterolului bun.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page