ImportantLocal

LOCAL | Un botoşănean face terapie cu cai de rasă la…Socola!

Cai de rasă pentru terapia dependenţilor de droguri EXCLUSIV

După Primăria Municipiului Iaşi, care a achiziţionat cinci cai de rasă pentru Poliţia Locală, o altă instituţie îi calcă pe urme * Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi a depus un proiect prin care vrea să înfiinţeze un centru modern de post-cură, cu scopul de a reabilita şi reintegra pacienţii cu politoxicomanie, prin terapia cu animale * centrul ar urma să fie înfiinţat la Secţia Exterioară Şipote, unde Institutul dispune de 200 de hectare de teren * animalele care ar ajuta la terapia celor care au probleme cu drogurile vor fi în special caii

Ideile îndrăzneţe par să prindă contur la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, unde, de la începutul anului, conducerea unităţii a avansat mai multe proiecte în acest sens. Pe lângă aplicaţia ce urmează să fie gata în luna martie, prin intermediul căreia oamenii se pot testa pentru a vedea dacă au probleme psihice sau sunt predispuşi la acestea, sau centrul de excelenţă pentru bolnavii de Alzheimer, o altă idee ingenioasă a fost pusă în practică. Întrucât fenomenul drogurilor ia tot mai multă amploare în regiune, iar numărul intoxicaţilor care ajung la „Socola” este din ce în ce mai mare, managerul Institutului, dr. Gabriel Oprişanu, împreună cu o echipă de medici condusă de dr. Brânduşa Vornicu, a iniţiat un proiect pentru înfiinţarea unui centru de post-cură modern, unde cei care au probleme cu drogurile vor fi ajutaţi, prin terapie cu ajutorul cailor. Potrivit proiectului, se doreşte „mărirea efectivului de cai existenţi la secţia exterioară Şipote, amenajarea unor piste speciale, modernizarea grajdurilor existenţe şi construirea de noi grajduri, angajarea de personal specializat cu instructor de echitaţie, angajarea de personal medical specializat şi crearea unui parteneriat cu un centru veterinar”.

Ansamblu cu 60 de paturi
Mai exact, la Şipote, unde Institutul deţine o suprafaţă de 200 de hectare cu teren arabil, livadă, viţă de vie, iazuri, grădină şi sector zootehnic, ar urma să fie înfiinţat un ansamblu de clădiri pentru 60 de paturi, clădiri cu salon, bibliotecă şi terasă, unde pacienţii se vor simţi în largul lor. Totodată, se va pune accent nu doar pe terapia cu ajutorul cailor, ci şi pe terapia de grup sau terapii complementare prin artă, muzică sau alte activităţi creative. De acestea vor putea beneficia, spre exemplu, şi cei dependenţi de alcool, nu numai cei care au probleme cu drogurile.

„Ne-am interesat de mai mult timp privind această terapie cu cai şi am văzut numeroasele beneficii pe care le aduce, în diverse afecţiuni. Întrucât drogul determină la nivelul creierului creşterea dopaminei, iar în momentul sistării, creştem acest nivel cu metadonă, un opioid sintetic, ne-am gândit că mai bine ar fi să creştem nivelul printr-o activitate cu profunde valenţe afectiv-emoţionale, spre exemplu relaţia cu un animal de companie, în speţă cu calul. În Europa, în Spitalul Castle Craig din Scoţia, terapia cu cai ocupă un loc important în procesul de reabilitare a pacienţilor drogodependenţi. Ne-am gândit să urmăm acest model, cu credinţa că şi aici se poate face, dacă există voinţă şi obţinem finanţarea necesară”, a explicat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Proiectul a fost deja pus la punct şi, potrivit managerului Institutului, se va merge pe calea granturilor europene cu fonduri direct de la Bruxelles. La acest moment, la Institutul de Psihiatrie „Socola” sunt 45 de locuri pentru cei care ajung intoxicaţi cu droguri sau cei dependenţi de alcool, dar niciun loc pentru terapia post-cură. Potrivit reprezentanţilor spitalului, din cele 45 de locuri de la Institut, aproape toate sunt mereu ocupate.

60 Este numărul de paturi pe care îl va avea noua unitate destinată pacienţilor drogodependenţi de la Şipote

* * *
O terapie cu multiple valenţe
Terapia cu cai este folosită des atât în tratamentul persoanelor cu handicap fizic şi mental, aici utilizându-se saltul, acrobaţiile, dresajul şi atelajul, precum şi în tratamentul celor cu autism sau alte sindroame rare, dar şi pentru reeducare. Echitaţia este prezentată ca fiind o practică motrice, afectivă şi cerebrală, ajutându-i pe dependenţii de droguri sau alcool să revină la o viaţă normală.

sursa: http://m.ziarulevenimentul.ro/

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page