ImportantLocal

LOCAL | Laureatul Premiului Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” – OPERA OMNIA este Mircea Cărtărescu! FOTO!

Poetul prozatorul, criticul literar și publicistul Mircea Cărtărescu este câștigătorul celei de-a 26-a ediţii a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pe anul 2016

Distincţiile premiului şi Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani au fost acordate în cadrul unei  Gale care a încheiat manifestările dedicate împlinirii a 167 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.

Nominalizaţii pentru Opera Omnia, pentru anul 2016 au fost  Mircea Cărtărescu, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Marta Petreu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Vasiliu.

Laureatul Premiului Naţional de Poezie a devenit cetăţean de onoare al Municipiului Botoşani şi a primit un premiu în valoare de 30.000 de lei din partea Consiliului local Botoşani. Juriul a fost format din: Nicolae Manolescu (preşedinte), Mircea Martin, Cornel Ungureanu, Ion Pop, Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu şi Ioan Holban.

Tot în această seară a fost decernat şi Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” – Premiul Opus Primum, ediţia a 39-a.

Juriul, prin preşedintele său, Al. Cistelecan, a decis ca în acest an, premiul să fie atribuit poetului Ciprian Popescu, pentru volumul Mile End, apărut la Casa de Editură Max Blecher.

“Sunt foarte emoționat. Vă mulțumesc foarte mult pentru acest premiu. O să vă citesc un poem din volumul meu “Mile End”. Îi mulțumesc lui Claudiu Komartin pentru încrederea pe care a avut-o în acest volum”, a spus Ciprian Popescu.

Zilele Eminescu au inceput pe 13 ianuarie şi s-au încheiat, în această seară,  cu un spectacol extraordinar susţinut de formaţia TREI PARALE.

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page