ImportantLocal

LOCAL | Zilele Eminescu au adus la Vorona zeci de scriitori și poeți de pretutindeni. FOTO!

Manifestările dedicate împlinirii a 167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu au adus, la Vorona, zeci de scriitori din toate colțurile țării, care au participat la tradiționala șezătoare literară organizată anual la Zilele Eminescu.

Aceștia au fost așteptați la Căminul Cultural din centrul comunei, recent reabilitat, de autoritățile locale și de elevii și profesorii Liceului Tehologic “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona, care au prezentat  poezii și momente muzicale cu versuri din opera poetului Mihai Eminescu, un program de cântece folclorice, dar și de Ansamblul Folcloric “Codrulețul” care a oferit audienței un regal de datini și Obiceiuri de iarnă.

Scriitorii au accentuat, în discursurile lor, importanța pe care o are județul Botoșani în aceste zile, dar și cea cu care Eminescu trebuie tratat nu doar de Ziua Culturii Naționale, ci în fiecare zi.

Zilele Eminescu au ajuns la editia a 48-a și s-au desfășurat, în acest an, la Botoșani, Vorona, Ipotești și Republica Moldova, unde scriitorul Nicolae Manolescu a primit titlul de doctor Honoris Causa al Univesității din Bălți.

O delegație de scriitori însoțită de Gellu Dorian, organizatorul Zilelor Eminescu, a fost martoră la acest eveniment.

Duminică, Ziua Culturii Naționale  va începe cu Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Botoşani pentru aprobarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani poetului laureat şi va continua la Botoşani şi Ipoteşţi cu depuneri de coroane şi Te Deum-urila Biserica Uspenia din Botoşani în care a fost botezat poetul şi la cea din Ipoteşti.

La Memorialul Ipotești – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu vor avea loc lansări de reviste şi prezentări de carte, marcarea a 150 de ani de existență a Revistei Convorbiri literare şi un recital muzical şi literar. Tot duminică va fi vernisată expoziţia de fotografie “Ipoteşti”, realizată de participanţii la Tabăra de artă fotografică Căutându-l pe Eminescu, Ipoteşti 2016.

La ora 17.00 Sala Cinematografului Unirea, Botoşani va găzdui  Gala de decernare a premiilor Opera Omnia şi Opus Primum, cu recitalul poeţilor laureaţi. În acest an sunt 8 scriitori nominalizaţi: Mircea Cărtărescu, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Marta Petreu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu și Lucian Vasiliu.

Primăria Botoşani va finanţa, din bugetul local, Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu”, ajuns la cea de-a XXVI- ediţie. Valoarea premiului este de 65.000 de lei

Tot duminică, la ora 17.00, la Cinematograful Unirea, va fi decernat si Premiul National de poezie Opus Primus.


Manifestările se vor încheia cu un recital susţinut de formaţia Trei parale.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page