Infractional

INFRACTIONAL | Grup infracţional specializat în contrabandă, destructurat de poliţiştii de frontieră și procurorii D.I.I.C.O.T – FOTO

Poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al poliţiştilor din cadrul – Direcţiei de Operaţiuni Speciale, au destructurat un grup infracţional care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări şi care acţiona pe raza judeţului Iaşi.
În data de 23 noiembrie a.c. au fost desfăşurate 20 percheziţii domiciliare la membrii grupării, în mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi, la care au participat poliţişti de frontieră şi efective de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.
În perioada monitorizării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut în vederea confiscării peste 653.260 ţigarete diferite mărci provenite din contrabandă, în valoare de peste 297.567 lei.

Faţă de şapte membri ai grupului a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar faţă de alţi doi membri a fost luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile.

Monitorizarea membrilor grupării şi modus operandi
Urmare a activităților specifice de poliție judiciară desfășurate la nivelul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, în cooperare, pe anumite momente acţionale, cu S.P.F.Bivolari şi S.P.F. Iaşi, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi, în perioada decembrie 2015 – noiembrie 2016 s-a realizat documentarea activităţilor infracţionale desfăşurate de membrii unui grup infracţional organizat în sfera faptelor de contrabandă cu ţigări din R.Moldova, peste râul Prut.
În fapt, din actele administrate în cauză, până în prezent, au rezultat indicii privind existenţa şi funcţionarea unei grupări infracţionale care acţiona în mod constant şi ofensiv pe raza judeţului Iaşi, în scopul introducerii ilegale de ţigarete în România, prin achiziţionarea de cantităţi însemnate de ţigarete provenite din fapte de contrabandă de la cetăţeni moldoveni. Gruparea le colecta transporta, depozita şi comercializa prin intermediari sau direct în scopul obţinerii de beneficii financiare. Membrii acestora aveau legături bine închegate între ei pe segmente relaţionale şi momente acţionale, cu aport diferit adus la realizarea/îndeplinirea rezoluţiilor infracţionale în funcţie de sarcinile/posibilităţile de acţiune ale fiecăruia în cadrul grupului.
Astfel, urmare a activităţilor specifice desfăşurate în baza delegărilor dispuse în cauză, constând în investigaţii şi supravegheri informativ-operative, a fost identificat grupul infracţional organizat, cu denumirea generică de „gruparea Trandafir”, format din cetăţeni români şi moldoveni, iar până la acest moment, din actele existente la dosar, s-a conturat implicarea următoarelor persoane:
1. G.A., identificat ca fiind liderul grupului infracţional organizat, cetăţean moldovean, acesta era furnizorul ţigărilor de pe teritoriul Rep. Moldova şi cel care organiza comiterea fiecărui act de contrabandă, precum şi cel care relaţiona cu beneficiarii ţigărilor de pe teritoriul României cu privire la cantităţile ce urmau a le fi livrate şi sumele de bani pe care le primea de la aceştia. Din actele administrate la dosarul cauzei rezultă că numitul G.A. a acţionat pe zone distincte situate la frontiera cu Rep. Moldova, stabilind relaţii cu cetăţeni români care domiciliază în apropierea râului Prut pentru comiterea constantă de acte de contrabandă.
2. V.V., cetăţean moldovean, acţiona drept “mâna dreaptă” a numitului G.A. în derularea actelor de contrabandă şi pentru colectarea sumelor de bani de la beneficiari. Numitul V.V. se deplasa frecvent în România pentru a-i sprijini pe ceilalţi membri ai reţelei să transporte “în siguranţă” cantităţile de ţigări către beneficiari, ţinand sub observaţie itinerariile de deplasare a autoturismelor încărcate cu ţigări şi circula deseori în postură de antemergător al acestora pentru a putea observa şi semnaliza din timp eventuale patrule de poliţie care ar fi putut pune în pericol operaţiunile.
Nivelul al doilea este constituit din persoane destinatare şi beneficiare a cantităţilor de ţigări, pe care le achiziţionau de la numitul G.A., în urma înţelegerii prealabile cu acesta şi pe care le distribuiau mai departe pe piaţa neagră din mun. Iaşi, urmărind obţinerea ilicită de beneficii financiare.
Astfel, au fost identificaţi ca beneficiarii unor importante cantităţi de ţigări, numiţii: B.D. zis „Trandafir”- zona Frasuleni şi mun. Iaşi, jud. Iaşi, M.D.I.- zona „SIRAJ”, mun. Iaşi, iar pentru zona Piaţa Nicolina, mun. Iaşi a fost identificat M.A., cetăţean român, zis “Tiuja” sau “Ţuja”, care dispunea de o reţea bine pusă la punct de persoane care desfăşurau activităţi ilegale sub directa şi stricta coordonare a acestuia. Astfel, au fost identificate numitele M.F.M. şi M. S., cetățeni români, care plasau comenzile de ţigări provenite din contrabandă, în zona pieţii Nicolina şi ulterior le comercializau “la pachet” către populaţie.
De asemenea, în cadrul aceluiaşi nivel au mai fost identificaţi ca destinatari ai mărfii de contrabandă şi cu rol de distribuire pe piaţa neagră din mun. Iaşi, numiţii P.M. zis “Paganel”, pentru zona „Lidl- Nicolina” si C.B.I. şi M.I.R., pentru zona Piaţa „Chiril”, din mun. Iaşi.
Nivelul al treilea este constituit de cetăţeni români care domiciliază în zona de frontieră a României cu Rep. Moldova şi care relaţionau direct cu G.A. şi acţionau pentru organizarea şi comiterea actelor de contrabandă. Aceştia primeau personal coletele cu ţigări, după ce erau trecute peste râul Prut, din Rep. Moldova, de către G.A. împreună cu complici ai acestuia şi ulterior le predau altor persoane care le transportau către beneficiari.
Nivelul al patrulea este constituit din persoane racolate de membrii grupării pentru a transporta ţigările provenite din contrabandă sau pentru a supraveghea itinerariile de deplasare, contra unor diferite sume de bani, toţi cetăţeni moldoveni.
Nivelul al cincilea este constituit din persoane racolate de membrii grupării, lucrători vamali în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, în persoana numiţilor: I. V. şi I.G.I., care atunci când erau în tura de serviciu facilitau trecerea prin P.T.F Sculeni a unora dintre membrii grupării infracţionale.
Totodată, din probatoriul administrat a rezultat faptul că pe segmentul trecerii ilegale peste frontieră a ţigărilor de provenienţă R. Moldova, respectiv pe la frontiera verde peste râul Prut, grupul infracţional acţiona cu preponderenţă pe directia localităţilor Vladomira şi Hermeziu, zona preferata de G. A. şi directia localităţilor Frăsuleni, Şendreni, Sculeni zona preferată de către B.D., care domiciliază în apropierea râului Prut, aspect care îi permitea supravegherea activităţilor de contrabandă întreprinse, monitorizarea prezenţei în zonă a lucrătorilor de Poliţie de Frontieră pentru a evita surprinderea şi depistarea actelor de contrabandă, racolarea în cadrul grupului infracţional a unor persoane care domiciliază în zona de frontieră, în special tineri fără ocupaţie, precum şi depozitarea temporară a ţigărilor de contrabandă la domiciliul lor până la stabilirea împrejurărilor în care acestea urmau să fie transportate pe raza municipiului Iaşi.
Membrii „grupării Trandafir” erau foarte precauţi în derularea activităţilor de preluare, transport, deţinere, depozitare, valorificare de produse accizabile supuse marcării (ţigări de producţie/provenienţă Republica Moldova) introduse ilicit în ţară, iar relaţionarea cu „sursele de aprovizionare” cu cantităţi de ţigări cât şi coordonarea acţiunilor membrilor grupului erau exercitate cu preponderenţă prin întâlniri directe ori utilizând un limbaj codificat ori evaziv atunci când relaţionau prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă.
În urma desfăşurării de activităţi specifice de monitorizare judiciară şi realizării de capturi intermediare, s-a reuşit capturarea cantităţii de 653.260 ţigarete, diferite mărci, provenite din contrabandă, în valoare de peste 297.567 lei.
La data de 22.11.2016, ora 12.00 a fost dispusă continuarea cercetării penale în personam, iar cu aceeaşi dată, ora 14.00, a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un număr de 34 de inculpaţi.

Percheziţiile

Având în vedere situaţia de fapt existentă, în data de 23.11.2016, au fost desfăşurate 20 de perchezitii domiciliare pe raza jud. Iaşi la care au participat 48 poliţişti de frontieră, din cadrul ITPF Iaşi şi 60 lucrători din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.
Urmare a percheziţiilor efectuate, au fost descoperite şi ridicate/ indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor: diferite sume de bani, cantitatea de 56.880 ţigarete, de diferite mărci, în valoare totală de 25. 900 lei, 39 cartele SIM, 1 binoclu,1 costum scafandru,3 bijuterii tip lant din metal galben,1 tabletă,1 laptop,1 memory-stick, 185 recipiente alcool de diferite sortimente (whiskey, vodka, cognac, vin) conţinând cantitatea totală de 131,2 litri alcool, de provenienţă duty-free şi cu timbru acciză Rep. Moldova, în valoare totală de 7.144 lei, diferite înscrisuri utile cauzei si 8 autovehicule, în valoare totală de 162.811 lei.
Documentarea şi soluţionarea acestui caz a fost posibilă şi datorită beneficierii din partea D.O.S./ IG.P.R. de suport tehnic de specialitate şi sprijin/cooperare pe segmentul de supraveghere operativă. Activitățile de poliție judiciară continuă pentru soluţionarea justă şi completă a cauzei, urmând a fi iniţiaţă şi derulată procedura de asistenţă juridică internaţională.
La data de 23.11.2016 procurorul de caz a emis ordonanţe de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore faţă de 7 membri ai grupării, M. A., C. N., T. P., M. C., T. G. I., M. D. I. si V. V., urmând ca, în data de 24.11.2016 să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, faţa de alţi doi I. V. si I. G. I. s-a luat măsura ,,controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile”, iar ceilalţi membri ai grupării sunt cercetaţi în stare de libertate.
Facem menţiunea că faptele inculpaţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţile din Codul de procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovaţie.

img_0107

img_0046

img_0034

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page