Sanatate

SANATATE | De ce apar durerile de sâni

Nu puține sunt situațiile când femeile asociază durerea pe care o simt la nivelul sânilor cu o problemă gravă de sănătate, cum este cancerul. Adesea, altele sunt cauzele.

Cunoscută sub numele de mastodinie sau mastalgie, durerea care apare la nivelul glandelor mamare este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă femeile de-a lungul vieții. Uneori, se manifestă ca o ușoară senzație de disconfort, alteori apare sub formă de junghi, presiune sau chiar arsură.

„Senzația dureroasă poate să fie constantă sau să apară ocazional, de obicei premenstrual. Unele femei au dureri de sân severe, care persistă mai mult de 5 zile pe lună. În cele mai multe cazuri, disconfortul semnalează modificări mamare benigne, foarte rar ele indică un cancer la sân“, explică Claudia Teodorescu, medic primar radiologie și imagistică medicală, Donna Medical Center, București.

Simptom al sindromului premenstrual

De cele mai multe ori, durerile de sâni apar înaintea ciclului menstrual și persistă chiar și pe perioada acestuia. Sânii se măresc în dimensiune, devin mai tari, iar la atingere simți o senzația de disconfort.

„Această formă de durere afectează de regulă ambii sâni și este resimțitiă în special în porțiunea exterioară, dar și în zona axilei. Senzația dureroasă este mai intensă cu 5-10 zile înainte de venirea menstruației, apoi se ameliorează încă din prima zi a ciclului“, spune medicul Claudia Teodorescu. În acest caz, durerile de la nivelul sânilor apar pe fondul schimbărilor hormonale specifice menstruației.

Pot fi cauzate și de chisturi

La unele femei, senzația de durere poate apărea ca urmare a unuia sau mai multor chisturi la nivelul glandelor mamare. Sub forma unor punguțe cu lichid, rotunde sau ovale, chisturile sunt de obicei benigne (necanceroase).

Ele produc senzația de disconfort și se pot simți la palpare când ajung la o dimensiune mai mare. Problema apare, de regulă, la femeile aflate la vârsta fertilă. Doar atunci când este de dimeniune mare este nevoie să se realizeze o biopsie pentru a se exclude posibilitatea unui cancer de sân.

Mastita duce la inflamare mamară

Inflamație a sânului, mastita este o altă afecțiune ce poate cauza dureri mamare. Problema apare de obicei în timpul perioadei de alăptare și este cauzată de blocarea canalelor mamare (galactofore), de golirea incompletă a sânilor sau de rănile de la nivelul mameloanelor, prin care pot pătrunde bacterii.

Există situații când mastita nu este tratată corespunzător și poate duce la apariția abcesului mamar (acumulare de puroi), o altă problemă de sănătate manifestată prin dureri de sâni.

Rareori însoțesc cancerul de sân

Deși nu este asociată cancerului mamar, durerea de sâni poate fi declanșată în puține situații de tumorile maligne. Dacă în cazul mastitei carcinomatoase (formă de cancer), senzația de disconfort apare în stadiul incipient, la celelalte tipuri de afecțiuni de acest gen, ea nu se manifestă decât când boala este avansată.

De aceea, medici atrag atenția femeilor să fie atente și la alte semnale timpurii ale cancerului mamar: prezența unui nodul, pigmentări la nivelul pielii, modificări ale mamelonului.

INFO: Aproximativ 70% dintre femei au cel puțin o dată de-a lungul vieții dureri la nivelul sânilor.

Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiologie și imagistică medicală, Donna Medical Center, București

Este important să mergi la un consult medical dacă întâmpini oricare din următoarele situații: ai dureri zilnice care persistă pe o perioadă mai mare de câteva săptămâni, senzația de disconfort este localizată într-o anumită zonă și nu cedează ușor.

De asemenea, dacă durerea se agravează în timp, interferează cu activitățile de zi cu zi sau  apar și alte modificări, cum este nodulul palpabil, roșeață a tegumentului.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page