Diverse

DIVERSE | Lipsa vitaminei D, soră cu depresia

Ajută la dezvoltarea oaselor, întărirea imunității și ține la distanță cancerul. Vitamina D este responsabilă în prevenirea multor boli, iar lipsa ei poate provoca probleme grave de sănătate.

În cazul în care corpul se confruntă cu o lipsă de vitamina D, oasele sunt primele care au de suferit. Cei mai afectați sunt tinerii, pentru că oasele lor cresc și se dezvoltă în primii ani de viață. Totodată, potrivit unui studiu recent, această vitamină previne hipertensiunea și diabetul de tip 1 și 2, precum și scleroza multiplă (SM).

Depresie sau modificări ale dispoziției

Ori de câte ori ai o stare proastă, poate că ai nevoie să crești nivelul de vitamina D. Și asta pentru că ea este foarte strâns legată de tulburarea afectivă sezonieră, adică tristețea din timpul schimbării sezonului. Suplimentele cu vitamina D3 cresc pofta de mancare și te scapă de letargie, hipersomnie și tulburările de somn, simptomele cu care se confruntă persoanele cu depresie.

Dureri musculare și slăbiciune

Durerea și slăbiciunea de la nivelul mușchilor poate varia de la foarte scăzută la foarte intensă. Dacă deficitul de vitamina D crește, se intensifică și durerea. Lipsa acestei vitamine înseamnă contracție musculară mai lentă.

Sistem imunitar slăbit

Atunci când nivelul de vitamina D scade, sistemul imunitar se poate confrunta cu o instabilitate puternică. Și asta pentru că celulele imunitare se hrănesc cu această vitamină. Un studiu realizat în Japonia și publicat în „American Journal of Clinical Nutrition“ arată că persoanele care au consumat suplimente de vitamina D au fost mai rezistente în fața gripei, spre deosebire de cele cărora nu li s-a administrat această vitamină. Un al doilea studiu a arătat că pacienții care suferă de boli autoimmune au un nivel scăzut de vitamina D.

Probleme cu stomacul

Persoanele care suferă de anumite afecțiuni gastrointestinale, cum sunt boala celiacă, boala Crohn ori boala inflamatorie a intestinului au de regulă un nivel scăzut de vitamina D. Aceleași probleme apar și la persoanele cu exces de grăsimi, deoarece grăsimea diminuează efectele și cantitatea de vitamina D din organism.

Sursa: www.clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page