Diverse

DIVERSE | Ce trebuie să știi despre gastroenterita la copii

Cei mai mulți părinți recunosc gastroenterita la copiii lor destul de ușor, datorită simptomelor tipice. Uneori, nu sunt grave și dispar în câteva zile fără tratament, doar cu ajutorul dietei. Alteori, se agravează de la o zi la alta și e nevoie de un consult de specialitate.

Dacă ați fost plecați cu copilul în vacanță, în țară sau în străinătate, dacă a intrat în contact cu persoane la care au apărut simptome de gastroenterită este esențial să menționezi aceste aspect medicului, în cazul unui consult.

Când e necesar să ceri sfatul unui medic?

Cei mai mulți copii depășeșc cu ușurință un episod de gastroenterită, fără simptome severe. Totuși, dacă se ajunge la următoarele situații, adresează-te unui specialist:

– are temperatură ridicată (peste 39°C)

– e letargic, confuz, amețit

– e deshidratat (are buzele uscate, udă puține scutece de-a lungul zilei, are pielea uscată și rece)

– e agitat, irascibil

– are mai multe episoade de scaune diareice într-un timp scurt, pe o perioadă de peste 3 zile

– are greață sau vărsături care durează mai mult de 24 de ore sau la reluarea alimentației după hidratare și dietă

– are dureri abdominal intense

Este nevoie de analize?

În cazul prezenței diareei pe o durată de mai multe zile sau a unui scaun cu sânge este posibil să fie nevoie de un examen coproparazitologic. E posibil să fie recomandat și în alte situații:

– copilul tocmai s-a întors din străinătate

– este suspectat de intoxicație alimentară

– are simptome ca greața, febra, diareea mai multe zile la rând și nu sunt combătute prin tratamentul obișnuit.

În ce constă tratamentul?

Simptomele gastroenteritei dispar în mod obișnuit în câteva zile, sistemul imunitar al copilului reușind să combată infecția. De obicei, este de ajuns să fie tratat acasă.

Este nevoie să-ți încurajezi copilul să bea multe lichide, pentru că se deshidratează rapid din cauza vărsăturilor repetate și a diareei. Evită să-i dai alimente solide în primele 6 ore, ci doar apă, ceai de mentă, băuturi rehidratante recomandate de un medic.

Câteva zile ocoliți sucurile de fructe, băuturile carbogazoase, fructele  în stare crudă, cu excepția bananei, iaurtul, smântâna, laptele, brânzeturile și lactatele grase, mierea, roșiile, cartofii, înghețata, carnea, ouăle.

Dacă mai este hrănit cu formulă, copilul are nevoie de un tip de formulă fără lactoză în primele 2-3 zile.

Primele alimente solide pot fi banană, mărul copt, pâinea prăjită, brânza calcică, supa de legume, orezul fiert cu puțină sare și un strop de ulei. Restul alimentelor se introduce treptat, după 3-4 zile, pe măsură ce copilul începe să le accepte.

Alături de dietă, e posibil ca medicul de familie să-i recomande probiotice, antidiareice, antitermice, antiemetice (contra senzației de greață și a vărsăturilor repetate).

Atenție!

Copiii cu vârsta sub 6 luni sunt predispuși la deshidratare, de aceea e nevoie de sfatul medicului la primele simptome de gastroenterită.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page