CulturaImportantLocal

LOCAL | Casa Enescu din Mihaileni, de la ruina, la Academie Internationala de Muzica

Problema patrimoniului cultural din Romania ramane, din pacate, una sensibila, o multime de cladiri istorice cu valoare incomensurabila, ajungand, de multe ori, in prag de prabusire, din vina proprietarilor sau din nepasarea autoritatilor. Este si cazul Casei Enescu din Mihaileni (judetul Botosani), o cladire care a fost salvata de la distrugere in ultimul moment,  gratie unui proiect al Societatii Internationale George Enescu din Viena, fundatiei Pro Patrimonio si al Ordinului Arhitectilor din Romania.

„Undeva, in Moldova de Nord, pe un deal din susul apei Siretului, o casa a lui George Enescu sta sa se darame. Trista priveliste ce se infatiseaza calatorului are la origine un conglomerat de cauze, multe dintre ele fiind ilustrative pentru cunoasterea incompleta a biografiei compozitorului roman”. Asa descria Raluca Stirbat, in urma cu doi ani, situatia casei in care a copilarit si a trait o buna bucata de vreme George Enescu. Pianista care traieste de mai multi ani la Viena a fost cea care a lansat campania de salvare a gospodariei construite de strabunii compozitorului. Raluca Stirbat, fondatoarea Societaţii Internaţionale George Enescu de la Viena, recunoaste ca a aflat despre situatia casei din Mihaileni, „mergand pe urmele Maestrului”. Casa fusese abandonata de mai bine de 40 de ani si era pe punctul de se prabusi. A fost momentul in care a hotarat sa ia atitudine, iar entuziasmul sau a molipsit o multime de alti oameni dornici sa se alature efortului de salvare a acestui imobil.

1

casa enescu

casa

Fundatia Pro Patrimonio a devenit, in scurt timp, unul dintre cei mai mari sustinatori ai proiectului. „Casa Enescu din Mihaileni este casa familiei mamei lui George Enescu. Mama lui Enescu, Maria Cosmovici, s-a retras in ultima partea a vietii aici, asa ca fiul ei o vizita in timpul vacantelor. Se pastreaza o bogata colectie de scrisori intre Enescu si mama lui, semnate la Mihăileni. Casa a fost nelocuita si neintretinuta in ultima jumatate de secol, astfel incat acum e intr-o stare avansata de deteriorare. Pro Patrimonio a aflat de aceasta situatie prin campania Ralucai Stirbat (care a fondat Societatea Internationala George Enescu) de a clasat casa ca monument istoric, apoi prin violonistul Alexandru Tomescu, care a organizat o vizita la fata locului, in mai 2014, pentru a evalua situatia. Atunci noi am luat decizia de a interveni de urgenta, incat exista riscul prabusirii acoperisului”, povesteste arh. Raluca Munteanu de la Fundatia Pro Patrimonio, despre implicarea sa in acest proiect.

Lucrari de conservare facute cu ajutorul voluntarilor

Renovarea Casei Enescu din Mihaileni este una speciala, pentru ca a adunat laolata artisti si oameni de buna credinta care au vrut sa contribuie la salvarea unei bucati de istorie. In vara anului trecut, o echipa de voluntari ai Fundatiei Pro Patrimonio a reusit sa salveze acest monument istoric. Lucrarile de consolidare au fost coordonate de Ordinul Arhitectilor, prin filialele Bucuresti si Nord-Est. Proiectul a fost prezentat de noul presedinte al Filialei Bucuresti, Serban Sturdza, ca un proiect de solidaritate.

voluntari

„In august 2014, au fost realizate lucrarile de conservare – interventie de urgenta care a constat in sprijinirea zonelor instabile si protejarea acoperisului contra precipitaiilor”, a explicat arh. Raluca Munteanu. „Voluntarii Pro Patrimonio au documentat lucrarile si au realizat releveul casei pentru proiectul de reabilitare, pentru care ne straduim sa strangem acum fonduri”, a mai spus ea.

oar

45.000 de euro necesari pentru reabilitarea completa a casei

Vazand fotografii cu felul in care arata imobilul in urma cu doi ani, greu te-ai fi gandit ca mai poate fi salvat. Prin intermediul campaniilor de informare si constientizare promovate in media, casuta din Targul Mihailenilor a primit o a doua sansa. Pentru reabilitarea completa, este nevoie de 45.000 de euro, iar pana in momentul de fata s-au strans aproximativ 20.000 de euro. Fundatia Pro Patrimonio, in colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania si cu Institutul Cultural Roman au organizat, in ultimele luni, mai multe evenimente care au avut ca scop strangerea de fonduri pentru reabilitarea Casei Enescu. Pe data de 26 martie, violonistul Alexandru Tomescu, alaturi de pianista Raluca Stirbat urmeaza sa sustina un concert caritabil la Londra, in sprijinul acestui proiect.

11088135_829310667117748_1133137028_n

„Concertul este organizat de Fundatia Pro Patrimonio UK in parteneriat cu Centrul Cultural Roman din Londra si ICR. Ne-am bucurat de sustinerea unor personalitati marcante, precum Dan Perjovschi sau Anamaria Marinca, asa ca biletele la concert s-au epuizat cu aproape doua saptamani inainte de eveniment”, precizat arh. Raluca Munteanu.

Anamaria_1

Centru de excelenta in studiul muzicii clasice, la Mihaileni

Fundatia Pro Patrimonio are planuri mari in ceea ce priveste casa de la Mihaileni, pentru ca dincolo de reabilitare, aici se intentioneaza si crearea Academiei Internationale de Muzica George Enescu, „un centru care va aduce impreuna atat componenta memoriala, cat si cea de educatie muzicala”, explica arh. Raluca Munteanu. Ideea unei scoli de muzica a fost primita cu entuziasm de localnicii din zona. Multi dintre ei sunt plecati in strainatate si doresc să le poata oferi copiilor ramasi acasa o educatie de calitate. Raluca Stirbat si Alexandru Tomescu s-au declarat interesati de proiect, iar proprietarii casei sustin, la randul lor, aceasta idee. „Din fericire, proprietarii au inteles ca e in interesul lor sa sprijine initiativa noastra, dupa ce faptul ca presa i-a blamat pentru starea in care a ajuns casa i-a facut neincrezatori in orice promisiune. Acum au incredere in Pro Patrimonio si sunt deschisi propunerilor, atata timp cat le e recunoscut dreptul de proprietate si sunt inclusi in proiect, ceea ce fundatia si-a propus de la inceput”, a spus arh. Raluca Munteanu. „Academia va fi un centru de excelenta in studiul muzicii clasice, care va promova si sustine arhitectura, tehnici traditionale, cat si artele vizuale, devenind un punct de atractie important pentru comunitatea de muzicieni si iubitori de muzica clasica si traditie. Proiectul va avea in vedere si comunitatea locala, implicand copiii din zona si oferindu-le sansa la educatie de calitate si un mediu cultural aproape de casele lor”, a mai spus ea.

Casa Enescu_Macheta

Refacerea cladirilor de patrimoniu, un subiect dureros

In cazul Casei Enescu, colaborarea cu autoritatile locale a fost una de bun augur. Primaria localitatii a sprijinit refacerea imobilului lasat in paragina si s-a aratat interesata sa se implice, in continuare, in proiect. Din pacate, lucrurile nu stau de fiecare data asa. Arh. Raluca Munteanu crede ca, inainte de toate, este necesara o buna colaborare intre autoritati si proprietarii de cladiri de patrimoniu. „In plus, un lucru foarte important e promovarea patrimoniului care resursa economica. In timp ce peste tot in lume oamenii se lupta si exploateaza financiar cladirile de patrimoniu, tendinta in Romania e de a le vedea ca pe un impediment si a nu constientiza valoarea adaugata de istoria si bogatia arhitecturala (care nu se mai gaseste in cladirile moderne) a acestora”, a mai spus ea.

 Sursa: fabrikadecase.com

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page