ImportantLocal

LOCAL | Decizii ȘOC în scandalul care cutremură medicina ieșeană! Declarația fiului bătrânului de la Copălău

Anchetatorii au inceput ieri deshumarea cadavrelor persoanelor care ar fi murit in urma experimentelor medicale de la Spitalul de Neurochirurgie. Medicii legisti vor stabili cauza mortii pacientilor deshumati.

Procurorii ieseni sunt decisi sa faca lumina in cazul mortilor de la Spitalul de Neurochirurgie si de aceea, la numai cateva zile dupa preluarea sesizarii penale, au luat o decizie fara precedent. Procurorii au decis deshumarea cadavrelor pacientilor care ar fi murit in urma experimentelor medicale. Ancheta a fost preluata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, care au decis ieri deshumarea a doua cadavre in vederea efectuarii autopsiei si a stabilirii cauzei mortii. Persoanele deshumate se afla pe lista persoanelor care au fost incluse in experimentul derulat ilegal in cadrul spitalului de medicul Stefan Iencean.

Plangerea penala a fost depusa de conducerea spitalului care a aratat in sesizare ca dupa ce au fost supusi unor punctii lombare in vederea extragerii de lichid cefalorahidian in cadrul experimentului coordonat de Iencean, bolnavii au decedat. Reamintim ca este vorba despre un numar de 8 pacienti supusi experimentelor medicale din care 4 au decedat. Ieri au fost deshumate cadavrele bolnavilor care au decedat la domiciliu. S-a luat aceasta decizie in primul rand pentru efectuarea autopsiei. Avand in vedere ca cei doi bolnavi au murit la domiciliu si nu in spital, nu s-a efectuat autopsie si prin urmare nu s-a stabilit cu exactitate cauza mortii.

La Iasi operatiunile de deshumare s-au efectuat in cimitirul din comuna Bals. Aici a fost deshumat cadavrul lui Vasile Mitrea, in varsta de 75 de ani, care a fost internat la Spitalul de Neurochirurgie in luna iulie a anului trecut. “Vrem sa stabilim in primul rand o concordanta intre punctiile lombare si cadavru. Prin analize ADN vom stabili daca lichidul cefalorahidian din eprubete a fost recoltat de la aceste persoane. Din examinarea cadavrului am putut constata ca persoana decedata a fost supusa unor punctii lombare. Conform documentelor medicale, cauza mortii este destul de clara, este o moarte prin violenta, fractura de coloana cervicala. Dupa parerea mea acest caz trebuia autopsiat imediat dupa deces”, a declarat profesor doctor Calin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicina Legala Iasi.

De altfel, Calin Scripcaru a fost unul dintre cei care au asistat ieri la operatiunile de deshumare si de preluare a probelor biologice. Vasile Mitrea din Bals a fost internat la Spitalul de Neurochirurgie, in data de 3 iulie 2014, fiind diagnosticat cu fractura de coloana cervicala. Batranul a cazut din caruta si s-a ales cu fractura de coloana. Nu trebuie ignorata in acest caz declaratia fiului batranului. “Mi-au spus de la spital sa-l iau acasa pentru ca nu mai au ce sa-i faca, ca nu pot sa-l opereze. Dar au avut timp sa-i faca punctii. Acum, dupa ce mi-au povestit criminalistii, imi dau seama ca de fapt tatal meu a murit pentru ca i-au tras maduva din sira spinarii. Eu l-am vazut pe unul din medicii implicati in acest scandal intrand si iesind din salonul in care era internat tatal meu”, a declarat Mihai Catalin Mitrea, baiatul lui Vasile Mitrea.

Pacienti torturati. Plangere penala

Batranul a fost externat la cerere pe data de 7 iulie 2014 si a murit a doua zi pe 8 iulie. Vasile Mitrea a suferit 4 punctii lombare. Tot in acest dosar a mai fost efectuata ieri o deshumare in comuna Copalau, din judetul Botosani. Aici a fost deshumat cadavrul lui Ioan Damaschin, care a murit pe 20 iunie 2014. A fost internat la Spitalul de Neurochirurgie tot cu fractura de coloana cervicala. Familia a decis sa-l transfere la Botosani. La Spitalul de Neurochirurgie din Iasi barbatul a suferit 8 punctii lombare. Printre pacientii care au fost inclusi in experimentele lui Iencean figureaza si barbati din judetele Bacau, Galati, Piatra Neamt si Suceava. Revoltator este si cazul lui Ilie Dumitru din Suceava, caruia Iencean i-a luat 32 de probe de lichid cefalorahidian. Reamintim ca, recent, Spitalul de Neurochirurgie a depus plangere penala impotriva medicului Stefan Iencean, dupa ce intr-unul dintre frigiderele spitalului au fost descoperite un numar de 89 de eprubete cu lichid cefalorahidian recoltat de la bolnavii internati in spital. In urma investigatiilor s-a stabilit ca 4 din cei 8 bolnavi de la care provenea lichidul au murit. Lichidul a fost recoltat de Iencean pentru a-si fundamenta un asa-zis studiu medical numit “Dozarea neurofilamentelor fosforilate (subunitatea pNF-H) si LCR ca biomarker in traumatismul vertebro-medular acut”. S-ar parea ca acest studiu a stat la baza promovarii lui Iencean pe un post de conferentiar la Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa. Dupa cum s-a mai precizat, dosarul se afla in cercetari la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi. Procurorii au confirmat ca deshumarile efectuate ieri au fost ordonate in cadrul anchetei de la Spitalul de Neurochirurgie. “La acest moment au fost efectuate doua deshumari in cadrul urmaririi penale si asteptam rezultatele. Au fost prelevate probe biologice. Ancheta este in curs de desfasurare si nu putem face alte comentarii la acest moment”, a declarat Adina Bocai, purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi.

Sursa: bzi.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page