ImportantLocal

LOCAL | Botoşănenii, loviţi de natură şi anul trecut: 234 atenţionări hidrometeorologice

Şi în 2014, botoşănenii au fost expuşi la inundaţii, vânt puternic, căderi de grindină, ninsori abundente şi polei, ger şi caniculă.

Anul trecut, Judeţul Botoşani s-a aflat sub incidenţa a 234 atenţionări/avertizări/informări hidrometeorologice (184 atenţionări meteorologice, 26 informări meteorologice şi 24 avertizări hidrologice). Centrul Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a asigurat retransmiterea acestora membrilor C.J.S.U., preşedinţilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, precum şi instituţiilor şi operatorilor economici sursă de risc.

În perioada ianuarie – februarie şi decembrie, urmare a manifestării fenomenelor meteorologicespecifice iernii (ger, viscol, ninsori abundente), 112 persoane aflate în 35 vehicule au rămas înzăpezite pe diferite drumuri judeţene sau naţionale şi au avut nevoie de ajutorul autorităţilor pentru a ajunge la destinaţie, iar 14 localităţi au rămas fără curent electric.

În data de 30.12.2014, au fost transmise către membrii C.J.S.U. şi preşedinţii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, măsurile necesar a fi luate pe timpul temperaturilor scăzute extreme prognozate.

În intervalul 30-31.12.2014 au fost transportate la UPU-SMURD Botoşani şi, ulterior la centrele/adăposturile special amenajate,  un număr de 14 persoane fără adăpost sau cu nevoi sociale, de către echipajele SMURD, SJA, IPJ, Poliţia Locală, ca urmare a unor acţiuni de patrulare, desfăşurate în cooperare.

Urmare a ploilor abundente însoţite de grindină şi vânt puternic (care s-au abătut asupra judeţului Botoşani în perioadele 15.05 – 05.06,  11-27.07 şi pe 21 august) au fost afectate, în total, 55 de case şi 54 de anexe gospodăreşti, cinci obiective social-administrative, peste 700 ha de culturi agricole, 75 de poduri şi podeţe, aproape 400 km de tronsoane de drumuri judeţene, comunale şi săteşti şi o construcţie hidrotehnică.

Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă au fost angrenate forţe şi mijloace ale Ministerului Afacerilor Interne (I.S.U.J., I.P.J., S.T.P.F.), membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă ale unităţilor administrativ-teritoriale afectate, forţe şi mijloace ale administratorilor de drumuri judeţene şi naţionale şi administratorului reţelelor de distribuire a energiei electrice.

Potrivit analizelor, judeţul Botoşani este expus permanent hazardurilor naturale, motiv pentru care specialiştii I.S.U. Botoşani derulează permanent acţiuni de informare a populaţiei şi a factorilor de decizie de la nivel local cu scopul creării unor deprinderi de prevenire şi reacţie la dezastrele naturale.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page