Local

LOCAL | Intervenţiile desfăşurate de către Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au contribuit la creşterea gradului de securitate şi siguranţă al cetăţenilor

Cele 78 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă existente la nivelul judeţului Botoşani au în dotare:

– 16 autospeciale de intervenţie cu apă şi spumă de capacitate medie;

– 142 utilaje (54 buldoexcavatoare/autogredere, 5 vidanje, 35 autocamioane, 9 cisterne de apă, 20 tractoare, 19 remorci);

– 85 motopompe pentru evacuare apă;

– 5 bărci pneumatice;

– 96 drujbe/motoferăstraie;

–  37 grupuri electrogen;

–  35 tărgi transport răniţi;

– 708 mijloace iniţiale de stingere a incendiilor.

În anul 2014 au fost achiziţionate două buldoexcavatoare (com. Călăraşi, com. Prăjeni), un autocamion (com. Tudora), o remorcă (com. Blândeşti), o motopompă (com. Vlăsineşti), opt costume de protecţie şi şase brâie de salvare (com. Albeşti), două măşti contra fumului şi gazelor (com. Durneşti).

În  Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul Botoşani sunt încadrate 2.709 persoane, din care 104 persoane angajate cu contract (78 – şefi serviciu pentru situaţii de urgenţă şi 26 conducători autospecială de intervenţie)  şi 2.605 voluntari.

Deficienţe constatate cu privire la funcţionarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă:

·    nu se respectă prevederile art. 12, alin. 3 din OMAI nr.  718/2005pentru aprobarea Criteriilor de performanţă privind constituirea, încadrarea şi dotarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă prin faptul că nu se asigură încadrarea cu personal angajat a funcţiei de „şef serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă” la localităţile Corni, Cristeşti, Cristineşti, Adăşeni, Ştefăneşti, Blândeşti, Coşula, Mihălăşeni, Viişoara precum şi a funcţiei de „conducător autospecială de intervenţie” – la localităţile Viişoara, Băluşeni, Bucecea şi Avrămeni;

·    nu se asigură spaţii de garare corespunzătoare (încălzite) pentru autospecialele de intervenţie din dotarea SVSU Bucecea, Flămînzi, Ştefăneşti, Avrămeni, Băluşeni şi Tudora;

·     nu se respectă prevederile art. 14, lit. h), din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor prin faptul că nu se organizează şi execută, prin serviciul de urgenţă voluntar, controlul respectării regulilor de apărare împotriva  incendiilor la toate gospodăriile cetăţeneşti si nu se informează populaţia cu privire la modul de comportare şi de intervenţie în caz de incendiu, la localităţile  Adăşeni, Dîngeni, Lunca şi Vorniceni.

În 2014, personalul SVSU a desfăşurat 43.826  activităţi de control la gospodăriile populaţiei,613 controale la instituţiile publice şi operatorii economici din subordinea consiliilor locale şi 546 activităţi de informare publică în instituţiile de învăţământ, biserici şi la sediile primăriilor.

Faţă de anul 2013, se constată o intensificare a activităţii preventive desfăşurate de Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă.

Pe timpul activităţilor de control  desfăşurate de SVSU, au fost constatate un număr de 12.830 deficienţe, din care 8.077 au fost soluţionate pe timpul activităţilor.

Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au participat, anul trecut, la492 intervenţii (faţă de 327 în 2013), din care: 252  intervenţii la incendii, 4  arderi necontrolate şi 236 alte tipuri de intervenţii.

Din cele 492 intervenţii, 452 au fost executate în cooperare cu structurile profesioniste (faţă de 326 în 2013)  şi 40 intervenţii în mod individual (faţă de 46 în 2013), reprezentând o scădere cu 13,04 %, astfel:

ü     32 incendii, din care 4 de vegetaţie uscată (44 incendii in 2013, din care 8 veg. uscată)

ü     8   alte intervenţii (2 alte intervenţii in 2013).

Cele mai multe intervenţii le-au avut SVSU Albeşti, Botoşani, Corlăteni, Drăguşeni Şendriceni, Draguşeni, Hudeşti, Vorona  şi  Darabani.

Intervenţiile desfăşurate de către SVSU au contribuit la creşterea gradului de securitate şi siguranţă al cetăţenilor faţă de riscurile şi ameninţările la nivelul sectorului de competenţă şi a încrederii în aceste structuri.

Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, prin forţele şi dotarea proprie, au asigurat aplicarea măsurilor de protecţie şi primă intervenţie, iar în zonele situate la distanţă mare faţă de structurile profesioniste au reuşit chiar şi localizarea şi lichidarea incendiilor.

De asemenea, chiar dacă nu dispun de autospeciale, SVSU reprezintă un real ajutor pentru structurile profesioniste prin asigurarea la locul intervenţiei a forţei de muncă, a utilajelor şi materialelor pentru îndepărtarea efectelor negative ale incendiilor (buldoescavatoare, drujbe, pluguri, furci, lopeţi etc.), a rezervei de apă necesară pentru stingere etc.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page