ImportantLocal

LOCAL | Primăriile din județ scapă de sărăcie. Edilii nu mai sunt obligați să pupe mâna lui Țurcanu

Gura de oxigen pentru comunitatile rurale din judet. O lege emisa de Guvern a schimbat sistemul de distribuire discretionara a fondurilor catre primariile din mediul rural. Zeci de primarii sarace din judet vor putea beneficia de sume importante de la bugetul central • Primarii scapa astfel de statul la coada la usa sefului CJ pentru distribuirea banilor.Schimbari majore la nivelul bugetului judetului Iasi. Primariile din judet vor vedea bani de la stat in mod diferentiat fata de ceea ce primeau pana acum. Onoua lege a Guvernului a schimbat din temelii sistemul legat de alocarea banilorpentru sprijinirea unitatilor administrativ-teritoriale. Daca pana acum, banii proveniti de la centru erau alocati atat de Directia Regionala Generala a Finantelor Publice, cat si de Consiliul Judetean, din acest an fondurile vor fi distribuite direct de catre administratia financiara. In plus, criteriul legat de alocarea banilor a fost modificat. Alesii judetului distribuiau banii dupa criteriul privind 60 la suta suprafata localitatilor si 40 la suta populatia acestora.

Din acest an situatia s-a schimbat radical, urmand ca si comunitatile mici sa fie ajutate. Practic, banii se vor aloca dupa urmatorul criteriu: 55 la suta in functie de populatie, 15 la suta in functie de suprafata intravilana, 15 la suta uniform pentru toate unitatile administrativ-teritoriale si alti 15 la suta conform proiectelor derulate in ultimii doi ani cu fonduri europene. Unii primari din judet s-au aratat multumiti de Legea 186/2014, emisa de catre Guvern. Comunele ce au o populatie numeroasa sunt cele mai avantajate, pentru ca cea mai mare parte din ele deja deruleaza proiecte finantate cu fonduri europene.

Un minim pentru primariile mici

In plus, proiectul prevede ca nicio primarie din judet sa aiba un venit mai mic de 15 miliarde de lei. Acele autoritati care au un buget sub aceasta suma vor primi restul banilor de la nivel central. “În anul 2015, se stabilesc limite de venituri proprii pe categorii de unitati administrativ-teritoriale, luând în calcul veniturile proprii realizate pe anul 2013. Unitatile administrativ-teritoriale care nu realizeaza venituri proprii pâna la nivelul limitelor stabilite primesc sume de echilibrare din cota de 18,5 la suta din impozitul pe venit, încasate la nivelul fiecarui judet, si din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrare”, se arata in Legea 186/2014.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page