Diverse

DIVERSE | Săpunul „de casă”, simplu de preparat – VIDEO

Dacă vrei să eviţi unele substanţe nocive care se găsesc în săpunurile din comerţ, le poți prepara chiar tu acasă. Astfel, nu doar că ai siguranţa ingredientelor conţinute, dar ai şi ocazia să te „joci” cu aromele preferate.

Săpun aromat din flori de tei

Te poţi bucura de aroma plăcută a florilor de tei, dar şi de beneficiile plantei…regăsite sub formă unui săpun. Pentru a-l prepara, ai nevoie de 350 g de săpun alb simplu (bio, pe care-l poți găsi la magazinele cu produse naturiste), 300 ml de ceai concentrat din flori de tei, 4 linguri de suc de grepfrut, 5 picături de ulei esenţial de micşunea, 4 linguri de fulgi fini de ovăz, dar şi mai multe forme din plastic (în funcţie de preferinţe).

Înainte de amesteca ingredintele, pregăteşte ceaiul concentrat de tei, din 20 g de plantă la o cană cu apă clocotită. Încălzeşte la foc mic ceaiul de tei, adaugă sucul de grepfrut, după care dă prin răzătoarea fină săpunul alb şi pune-l în acelaşi vas. Amestecă ingredientele cu o lingură de lemn, adaugă uleiul de micşunea şi fulgii de ovăz şi lasă la răcit, continuând să amesteci.

Când s-a mai îngroşat, toarnă săpunul în formele pregătite. Acoperă formele cu o pânză uscată şi lasă-le să stea la loc cald şi uscat aproximativ o săptămână.

Sfat: Dacă prepari o cantitate mai mare de săpun, îl poţi păstra corespunzător în hârtie din mătase. Un bloc de peste 200 de coli ajunge la 30 de lei. Un săpun astfel ambalat poate deveni un cadou special.

Răsfăţ cu petale de trandafir

O altă reţetă de săpun pe care o poți încerca este cea cu lapte de capră şi petale de trandafir. Laptele de capră este recunoscut pentru beneficiile pe care le aduce pielii, lăsând-o netedă, hidratată şi suplă. Pentru a-l pregăti ai nevoie de 30 grame de petale uscate de trandafir (poţi alege şi de mai multe culori), aproximativ 500 g de săpun simplu (alb), 30 ml de lapte de capră, o linguriţă de ulei esenţial de trandafir.

Pune săpunul ras într-un vas, topeşte la cuptorul cu microunde (îl scoţi şi amesteci din când în când), însă nu-l lăsa să fiarbă. Adaugă peste săpun petalele uscate de trandafir, laptele de capră şi amestecă bine până se încorporează ingredientele.

La final pune peste ingrediente şi uleiul esenţial de trandafir. Înainte de a turna săpunul, pulverizează alcool în formele pregătite pentru a le curăţa în profunzime. Poți folosi și și forme de ceramică de bucătărie. Lasă formele acoperite cu o pânză la loc uscat pentru 6 zile, după care poţi scoate săpunul din forme.

Info: Proprietăţile petalelor de trandafir se eliberează mai uşor dacă lichidul în care sunt puse este fierbinte.

Unt de sheea pentru pielea uscată

Un aliat al pielii uscate şi sensibile este săpunul cu unt de sheea, care curăţă, hidratează în profunzime şi catifelează. Bogat în substanţe nutritive, săpunul se poate prepara din: 140 g de unt de sheea, 180 g de ulei de nucă de cocos, 400 ml de ulei de măsline, 100 ml ulei de ricin, 100 ml de lapte de cocos, 200 ml apă distilată şi 130 g de săpun simplu. Pentru efecte mai intense poţi adăuga şi o linguriţă de flori de gălbenele.

Topeşte săpunul simplu ras într-un vas la foc mic, adaugă pe rând untul de sheea şi cel de nucă de cocos şi amestecă încontinuu. Când ingredientele s-au topit, ia vasul de pe foc, după care  adaugi pe rând uleiul de măsline şi cel de ricin. Cât timp compoziţia este caldă (perfect lichidă) pune în vas apa distilată şi amestecă până se încorporează bine.

După alte cinci minute adaugă laptele de cocos uşor încălzit şi florile de gălbenele şi continuă să amesteci până când acestea se încorporează în totalitate. Toarnă compoziţia în formele pregătite şi lasă-le la loc cald timp de o săptămână.

Pont: Cu cât e mai lichid ulei de nucă de cocos cu atât e mai prelucrat, de aceea e indicat să alegi unul solid.

Reţetă şi pentru domni – săpun pentru bărbierit

Şi pentru ca de săpunurile tale să se bucure întreaga familie, îţi dăm idee cum să pregăteşti şi pentru partener un săpun pe care să-l poată folosi în locul spumei de ras. Pentru săpun ai nevoie de 350-400 g de săpun simplu, alb, o linguriţă de ulei de măsline, o linguriţă de ulei de migdale, 1-2 linguri de pudră de argilă.

Iar pentru a reda aroma specific masculină poţi adăuga câteva picături de ulei esenţial de pin sau de eucalipt. Dă prin răzătoarea fină săpunul simplu şi pune-l într-un vas la foc mic ca să se topească.

Când s-a topit complet pune vasul separat, adaugă uleiul de măsline, cel de migdale şi pudra de argilă. Amestecă bine cu o lingură de lemn, după care adaugă şi uleiul esenţial de eucalipt sau de pin. Toarnă compoziţia în formele pregătite şi lasă-le la loc uscat până se întăreşte săpunul.

Pont: Dacă vrei ca săpunul să facă şi mai multă spumă, adaugă la preparare şi 4 picături de ulei de ricin.

INFO: Uleiul esenţial de pin, folosit la prepararea săpunului pentru ras, are efect astringent.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page