Salariile preoților au crescut odată cu salariile cadrelor didactice și asta deoarece salariile celor două categorii profesionale sunt corelate.
Legea prevede ca salariile preoților să fie calculate pe baza salariilor dascălilor. În prezent, legea personalului clerical prevede că salariile preoților pornesc de la puțin peste 1.100 de lei și ajung la peste 3.000 de lei, în funcție de pregătirea și vechimea preoților.
Salariile preoților, mărite după greva profesorilor
Veniturile preoților reprezintă 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice.
În schimb, funcțiile de șefi ai bisericii sunt asimilate funcțiilor de demnitate publică. Concret, Patriarhul Daniel câștigă cât președintele Camerei Deputaților sau cât președintele Senatului, adică peste 23.000 de lei brut. Un arhiepiscop câștigă cât un ministru, adică 22.000 de lei brut, scrie antena3.ro.
Potrivit unui studiu de dată recentă realizat de specialiști în resurse umane, unul dintre cele mai căutate locuri de muncă din România este acela de preot. Salariile variază, în funcție de studii, dar și de vechime, însă sunt destul de mari.
Cât câștigă un preot în funcție de vechime și grad
Preot gradul I cu studii superioare – 3.040 de lei;
Preot debutant cu studii superioare – 2.261 de lei;
Preot debutant cu studii medii – 1.144 de lei.
Salariile preoților sunt asigurate din banii de la bugetul de stat. În 2023, reprezentanţii cultelor religioase au primit 817,3 milioane de lei pentru achitarea salariilor, o sumă cu 5% mai mare față de cea de anul trecut. De asemenea, pe lângă cele peste 800 de milioane de lei, mai adăugăm și alte 370,2 milioane de lei de la stat pentru întreținerea sau restaurarea bisericilor sau mănăstirilor, în funcție de caz. Alte 9,18 milioane de lei sunt oferite de stat pentru plata salariilor către personalul neclerical.
Opoziția este împotriva asocierii cele două profesii
În acest moment, sunt aproximativ 14.000 de clerici ai bisericii ortodoxe. Opoziția este de părere că legea nu ar trebui să asocieze cele două profesii.
„Fie construiești toată legea luând ca reper președintele României sau un profesor debutant sau o asistentă și salariile celorlați să depindă de salariul acelei funcții, fie nu legi deloc”, este de părere Cristian Seidler, deputat USR.