Diverse

DIVERSE | Semne că ai probleme mari cu plămânii

Acestea sunt semne ca plamanii sunt in suferinta si nu trebuie ignorate, deoarece pot conduce la boli pulmonare grave. Printre cele mai periculoase simptome care ne arata ca este ceva in neregula cu sistemul respirator se numara:
1. Tusea persistenta cu expectoratie;
2. Dificultate in respiratie;
3. Suierat in piept;
4. Senzatie de sufocare;
5. Oboseala accentuata la cel mai mic efort.

 

Adesea aceste simptome sunt considerate ca fiind normale, in special in randul fumatorilor, insa acestea sunt primele semne ca ai probleme cu plamanii. Nu trebuie sa le ignori atunci cand ele persista, ci sa te prezinti la un consult la medicul pneumolog.
Potrivit unui studiu semnalat de Societatea Romana de Pneumologie, se pare ca peste 89% din populatie nu a auzit niciodata de BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica), boala care se instaleaza lent dupa multi ani de fumat. Iar semnele de mai sus sunt primele care ar trebui sa te ingrijoreze si sa te trimita la un consult medical. Ele nu sunt niciodata normale, chiar daca esti fumator!

 

Ce inseamna BPOC sau boala numita bronhopneumopatie obstructiva cronica?

 

Bronho – afectarea arborelui respirator (bronhii)

 

Pneumopatie – afectarea plamanilor

 

Obstructiva – blocarea fluxului de aer

 

Cronica – pe termen lung

 

BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica) este o boala de plamani care afecteaza 300 milioane de oameni din intreaga lume si cauzeaza anual moartea a peste trei milioane de oameni. In Romania aproximativ un milion de oameni sufera de aceasta boala. Specialistii atentioneaza ca in urmatorii patru ani BPOC va deveni a treia cauza de deces din lume, depasind alte afectiuni mai cunoscute, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala.

 

Daca boala nu este tratata si persoana afectata continua sa fumeze, lipsa de aer se agraveaza si pot sa-si faca aparitia chiar si problemele de inima.

 

Specialistii avertizeaza insa ca se intampla foarte des ca persoanele care constata primele simptome sa le ignore si sa se prezinte la medic mult mai tarziu cand boala deja o forma severa.

 

Boala afecteaza grav persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 65 de ani. La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. La fel de periculoasa este si expunerea la factori de risc precum pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (carbune, lemn, gunoi de grajd).

 

Boala poate fi tratata daca este depistata din timp!

 

Spirometria este un test simplu care se face in 10 minute si obtii rezultatul pe loc. Ea masoara cantitatea de aer inspirata si expirata de o persoana, precum si timpul necesar inspiratiei si expiratiei. Este foarte important sa faci acest test daca:

 

• esti fumator sau ai fost fumator;

 

• ai peste 40 de ani;

 

• ai o tuse suparatoare, timp de mai multe luni sau de cativa ani (asa numita “tuse a fumatorului”);

 

• simti ca ramai fara aer tot mai des;

 

• simti ca ti se taie respiratie de fiecare data cand urci multe scari;

 

• ai un suierat in piept care persista;

 

• obosesti mult mai usor facand activitati usoare;

 

• tusesti si expectorezi fara sa ai o raceala;

 

• simti ca nu-ti mai ajunge aerul atunci cand respiri;

 

• simti o durere atunci cand tragi aer in piept sau cand expiri;

 

• racesti tot mai des si ai nevoie de mai mult de 10 zile ca sa-ti revii, chiar daca iei tratament cu antibiotice.

 

sursa: eva.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page