Diverse

DIVERSE | Măseaua de minte: care este rolul ei și când trebuie extrasă

În cele mai multe din cazuri, neplăcerile cauzate de măselele de minte apar în jurul vârstei de 18-24 de ani. În timp ce unora le ies toții molarii de minte, altora nici unul, iar acest lucru se explică prin evoluția omului, prin modul în care mestecăm alimentele, dar și micșorarea maxilalelor, fapt ce poate duce la apariția durerilor. Află în rândurile de mai jos ce e de făcut în astfel de situații!

Molarii de minte au rolul de a mesteca, a tăia și fărămița alimentele și sunt la fel de utili ca și ceilalți dacă vor crește în mod corect, susținuti de gingii și oase sănătoase. Îngrijirea molarilor de minte se face separat, deoarece erupția nefiind completă ei rămân mai mici decât ceilalți dinți și astfel periajul trebuie făcut individual. Tocmai datorită faptului că nu li se acordă atenție separată, aceștia nu ajung să fie periați și se cariează mult mai repede.

Odată cariate, măselele de minte pot cauza dureri intense la nivelul mandibulei sau maxilarului. De asemenea, persoana poate avea probleme în timp ce mestecă alimentele, dar are și un risc mai ridicat de a dezvolta afecțiuni gingivale, infecții și chisturi la acest nivel. Important de știut este că în unele situații apariția molarilor de minte poate favoriza înghesuirea celorlalți dinți, ceea ce afectează dantura.

,,Apelăm la soluția extracției atunci când molarii de minte sunt parțial erupți și nu au suficient spațiu, dacă generează durere, sunt cariați profund sau dacă sunt parțial îngropați în osul maxilar și sunt orientați spre dintele vecin pe care îl pot caria. Aceștia se scot și dacă va crește retenția plăcii dentare sau dacă sunt inactivi în masticație și nu au antagonist (pentru a putea favoriza mai bine igiena molarului din fața lor care are un rol important în masticație). Dacă însă la erupție molarul nu poate străbate mucoasa de deasupra lui și observăm că are loc în cavitatea bucală, se va face doar o incizie pentru a-i permite acestuia să-și urmeze erupția pe arcadă. Un molar de minte este valoros într-o viitoare lucrare fixă, atunci când lipsesc molarii vecini, de aceea extracția acestuia, care de altfel este destul de dureroasă, ar trebui să se facă numai dacă este absolute necesar”, explică Andra Custura, medic stomatolog și manager medical la Andra Smile.

În ce conctă extracția măselelelor de minte

Medicul stomatolog poate decide care este poziționarea molarului de minte și dacă el trebuie extras pe baza unei radiografii stomatologice.

Există situații în care apar complicații locale, deoarece măselele au rădăcini separate de sinusurile maximalare printr-un strat subțire de os. În acest caz se recomandă tratamentul cu antibiotice, iar pacienții trebuie să evite activitățile ce ar putea exercita presiune asupra sinusurilor (de exemplu: suflatul nasului, strănutul, exercițiile fizice).

,,Ulterior extracției se va simți un disconfort și/ sau durere care pot fi tratate cu analgezice și antiinflamatoare. Există de asemenea posibilitatea apariției de infecții din cauza numărului mare de bacterii prezente în gură. În acest caz se administrează profilactic antibiotice. Alte efecte ce pot apărea sunt umflăturile, care variază de la pacient la pacient și sângerările, care sunt considerate a fi normale”, adaugă medicul stomatolog Andra Custura.

Neplăcerile care apar în urma extragerii măselei de minte, cum sunt durerile sau inflamațiile locale, se reduc cu ajutorul analgezicelor și compreselor reci.

Pentru o igienă corespunzătoare, se pot administra antiseptice locale (apă de gură, ceaiuri dezinfectante de salvie sau mușețel). De asemenea, nu e bine să consumați alimente dure (nuci, alune, semințe, floricele), fierbinți sau foate reci și nici să fumați cel puțin 24 de ore de la intervenție.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page