Local

LOCAL | Subvenții pentru fermieri, începând de mâine, 8 aprilie

Dupa luni de asteptare, fermierii romani vor incepe sa primeasca de vineri, 8 aprilie, primele subventii pe suprafata aferente campaniei din 2015. Cuantumul subventiilor a fost aprobat deja de Guvern, iar pregatirile administrative de la APIA au intrat pe ultima suta de metri.

Potrivit actului normativ aprobat de curand de Executiv, platile se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2015.

Astfel, cuantumul subventiei pentru schema de plata unica pe suprafata este de 79,7392 euro/ha.

In ceea ce priveste plata redistributiva, pentru fermierii care au intre 1 si 5 ha inclusiv, subventia este de 5 euro/ha. Pentru cei care detin peste 5 si pana la 30 ha inclusiv cuantumul subventiei este de51,0789 euro/ha.

O alta plata importanta pe care APIA o va face este si cea pentru inverzire, fermierii urmand sa primeasca aici 59,1277 euro/ha.

Pentru tinerii fermieri, cuantumul subventiei este de 19,9348 euro/ha, potrivit legii.

In ceea ce priveste Ajutoarele Nationale Tranzitorii pentru culturile amplasate pe teren arabil, fermierii vor primi o subventie de 19,1942 euro/ha.

Cine sunt fermierii care vor intra primi la plata

Fermierii care vor incasa primi subevntiile, chiar din data de 8 aprilie, sunt cei care au depus la APIA cereri mai simple, in sensul in care nu au solicitat sprijin cuplat sau nu au parte de zootehnie.

„Fermierii care se vor afla in prima transa de plata sunt cei care au niste cereri mai simple, adica nu au cerut sprijin cuplat sau zootehnic. Platile pe zootehnie nu vor fi platite insa din 8 aprilie, insa cei care au si animale si parte vegetala, vor primi mai repede banii pe partea de vegetal. Dar, in prima faza, vor primi banii cei care au cereri simple”, a declarat Ovidiu Savasca, director APIA Mures, potrivit Radio Mures.

Beneficiarii platilor care se efectueaza in cadrul schemelor de plati prevazute la art.1 alin.(1) si alin. (3), sunt cei prevazuti la art. 7 alin. (1), (2) si (21) si la art.12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare ordonanta.

Subventiile aferente campaniei din 2015 trebuie sa fie achitate integral fermierilor pana la data de 30 iunie, potrivit regulamentelor europene.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page