ImportantPolitic

POLITIC | PNL : “Sănătatea este domeniul prioritar în România”

Sănătatea este domeniul prioritar în România. Asta spun liberalii, care au conceput un plan bazat pe patru responsabilităţi: a statului (de a finanţa sistemul corespunzător), a contribuabilului (de a-şi plăti obligaţiile la fondul de asigurare de sănătate), a individului (de a avea un stil de viaţă sănătos) şi a profesioniştilor din sistemul medical (salariaţii din sistem să fie pregătiţi tehnic şi profesional).

Acest plan a fost prezentat astăzi de 4 dintre medicii care activează în sistemul de sănătate botoșănean şi de 2 dintre candidații PNL la alegerile parlamentare din luna decembrie.

Planul a fost realizat în baza unui studiu sociologic din care a rezultat că sănătatea este cea mai importantă problemă a românilor, iar PNL propune punerea pacientului în centrul sistemului de sănătate, ca principiu fundamental. 

“Românii trăiesc cu zece ani mai puțin decât cetățenii din Uniunea Europeană și statul cheltuie sume enorme pentru a trata pacienții și investește ridicol de puțin în prevenție. Spre deosebire de PSD care vine cu niște propuneri de rezolvare a problemelor din sistem care sunt un soi de cârpeală, PNL are un program amplu de măsuri care pune în centru pacientul și dreptul la sănătate al fiecărui cetățean. Aceste măsuri se referă în principal la medici și personalul medical. Ne-am propus ca începând cu 1 iulie 2017 medicii să primească un salariu dublu față de cel pe care îl au acum, iar celălalt personal din sistem să primească o majorare de aproximativ 20% în fiecare an până la dublarea salariilor. PNL mai propune și construirea a opt spitale regionale și are în vederea rezolvarea problemei accesului la sănătate a cetățenilor din mediul rural“, a spus Mirela Saucă.

“Sănătatea este un obiectiv care trebuie să stea în atenția politicienilor. Nu îți alunga specialișii, cum s-a spus la un moment dat de către un mare politician, așează-i în ierahia socială acolo unde le este locul, nu-i marginaliza. Sistemul medical a fost dezechilibrat profund, și în defavorarea pacienților. Principalul obiectiv este atenția față de pacient, dar nu poți să fii lângă pacient sau că îi creezi condiții să se simtă luat în seamă atâta timp cât s-au distrus spitale, atâta timp cât nu faci nimic să stimulezi exodul cadrelor medicale. Niciodată pacientul nu se va simți în siguranță. Nu ai medici, este supraaglomerare ceea ce înseamnă automat și o suprasolicitare a personalului medical”, a afirmat medicul Radu Malancea, care a mai susţinut că este necesară finanțarea egală a gradelor de spital.

“Spitalele au fost văduvite în decursul timpului de fondurile necesare pentru rezolvarea justă, corectă și în cele mai bune condiții a pacienților. Contractul pe care îl avem cu Casa an de an nu rezolvă, nu dimensionează corect numpărul de cazuri rezolvate, care bineînețeles trebuie finanțate. Spitalele rezolvă foarte multe cazuri, pacienți care sunt internați, rezolvați, și spitalul nu primește finanțarea corespunzătoare pentru că a depășit numărul de internări. De când sunt eu medic tot aud această chestiune și în programul de guvernare a PNL o să rog să nu mai existe acel plafon, sau să existe o marjă. Ajungem la un lucru extrem de important, calitatea actului medical, PNL pune în centru pacientul, ca să îi asiguri pacientului tot ceea ce îi trebuie în primul rând trebuie asigurată finanțare corespunzătoare, aparatură, medici competenței și suficienți, condiții hoteliere, medicamente. Toate acestea se fac cu finanțare.  În afară de promisiuni deșarte, PSD-ul nu a făcut nimic“, a declarat medicul Valerian Andrieș.

“Ca o consecință a unui sistem sanitar subfinanțat și a actului medical de calitate inferioară una din consecințele directe a fost scăderea demografică. Dacă în 2002 aveam 21,6 milioane de locuitori, în 2012 am ajuns la 20,1 milioane, și suntem în scădere. Asistăm la un proces de îmbătrânire a populației. Ne mai confruntăm cu o scădere a natalității, dacă în 2002 erau 10 nou-născuți la 1.000 de locuitori, în 2011 am scăzut la 9,1. Încercăm să obținem o ușurare a accesului la serviciile medicale, și mă refer la toate categoriile sociale. Să creștem numărul de programe naționale în ceea ce privește depistarea bolilor congenitale la nou-născuți, programele naționale pentru gravide și lehuze. Ne propunem o finanțare a primelor trei fertilizări in vitro să fie susținute de către stat”, a spus medicul Gina Puflea, şeful Secției de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean.  

“PNL și dreapta în Botoșani a atras cele mai mari fonduri în sănătate, pentru reablitarea Spitalului Județean. Eu am fost internat și operat aici și vă pot spune că este mai curat decât în alte spitale. Asta este comparația între noi și PSD. Noi punem preț pe investiții, pe pacient”, a încheiat deputatul Cristian Roman.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page