ImportantLocal

LOCAL | Amintiri din infern- răni deschise şi după 75 de ani! FOTO!

” A fost expedierea spre moarte! A fost ceva ce nu ppate fi descris! Am fost deportat din Herţa şi când am fost repatriat am fot adus aici, în aceast gară, în 1943. Am vrut să fiu acolo unde am revenit la viaţă” a spus Liviu Beris, un evreu care avea numai 13 ani când a fpost deportat.

Evreii au comemorat astăzi, la Dorohoi, ororile deportării masive în Transnistria.

În memoria lor au fost dezvelite plăci comemorative în Gara Dorohoi și la Sinagoga din localitate, iar la Teatrul din Dorohoi a avut loc Simpozionul 75 de ani de la deportarea evreilor dorohoieni în Transnistria.

Au conferențiat președintele F.C.E.R.-C.M., dr. Aurel Vainer, Victor Opaschi, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, Amet Aledin, secretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice,Andreea Rogoveanu, director la Direcția Drepturilor Omului — MAE, dr.Adina Babeș, cercetător la INSHR ‘Elie Wiesel’, prof. Ilarion Mandachi și drd. Andreea Toma, de la Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor din România.

“În 7 şi 8 noiembrie 1941, din ordinul lui Ion Antonescu şi ca urmare a politicii antisemite de la Bucureşti, din gara Dorohoi au fost deportaţi în Transnistria 9.367 de evrei, bărbaţi, femei şi copii, din Dorohoi şi mprejurimi. În 14 iunie 14942 au mai fost deportaţi 450 de evrei. Mulţi dintre aceştia au murit în lagăre, executaţi, din cauza epidemiilor de foame şi frig. Fie ca memoria acestei tragedii să rămână vie, ca un avertisment pentru generaţiile viitoare!” scrie pe placa comemorativă deuzvelită astăzi în gara Dorohoi.

“A fost un eveniment, trist, tragic ruşinos din istoria românilor şi a României! Suntem aici pentru a aduce un omagiu victimelor acelor tragice evenimente, pentru a reitera angajamentul statului român ca aceste evenimente să nu se mai repete niciodată, pentru că nimic şi nimeni nu poate justifica ce s-a întâmplat atunci!” a spus secretarul de stat Victor Opaschi, originar din Dorohoi.

“Noi ne îndeplinim o datorie de onoare să cinstim memoria celor care au fost omorâţi, călcaţi în picioare şi să ne   aducem aminte de această pierdere de vieţi omeneşti, fiinţe umanie supuse acestor nedreptăţi, până la moarte, datorită unei concepţii rasiste” a spus dr. Aurel Wainer, preşedintele Federaţiei Comuniăţilor Evreieşti din România.

La evenimentele ce marchează 75 de ani de la deportarea evreilor din Dorohoi în Transnistria au participat reprezentanți ai autorităților locale, primarul Municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, și președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, precum și reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, Departamentului pentru Relații Interetnice și ai Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, parlamentari, Părintele Arhimandrit Ipopsifiu Ieronim Creţu şi reprezentanţi ai cultului mozaic.

Organizatorii și partenerii evenimentului comemorativ de la Dorohoi sunt Federația Comunităților Evreiești din România — Cultul Mozaic (F.C.E.R. — C.M.), Fundația Filderman, JDC, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ‘Elie Wiesel’, Centrul pentru Studierea Istoriei Evreilor din România, Comunitatea Evreilor Dorohoi, Primăria Municipiului Dorohoi, C.J. Botoșani, Asociația Evreilor din România Victime al Holocaustului (A.E.R.V.H.), în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) și Ministerul Transporturilor.

Tabără de pictură

De asemenea, în perioada 21-26 noiembrie, la Dorohoi se desfşoară și tabăra de creație și pictură Artă, Educație, Memorie — talentul tinerilor artiști în slujba adevărului. Deschiderea oficială va avea loc pe 21 noiembrie, la ora 18, la Teatrul din Dorohoi.

În cadrul proiectului, 32 de elevi ai liceelor de artă din Bacău, Buzău, Botoșani și Dorohoi vor contribui la o mai bună cunoaștere și promovare a adevărului despre Holocaust, prin artă.

Atelierele și acțiunile la care participă elevii își propun promovarea talentelor prin competiție deschisă, stabilirea unui dialog interetnic, intercultural și interconfesional corect, între tineri — viitori artiști plastici, promovarea în rândul tinerei generații a unui climat moral sănătos, care să combată antisemitismul, xenofobia și ura împotriva omului.

Lucrările tinerilor artiști urmează să fie prezentate într-o expoziție colectivă la București, Bruxelles și Vatican.

Organizatorii Taberei de Creație sunt F.C.E.R. — C.M., Primăria Municipiului Dorohoi, Fundația Filderman, A.E.R.V.H., în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice, din cadrul Guvernului României.

Pe 14 septembrie 1941 a început deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina care erau inchişi în lagărele din Vertujeni, Secureni şi Edineţ.
Convoaiele de evrei erau conduse de ofieţeri şi escortate de către jandarmi. Marşul zilnic trebuia sa acopere 30 de kilometri iar evreii rămaşi în urmă erau executaţi pe loc. Pe 9 octombrie a început deportarea a peste 26000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi alte localităţi din vecinătate. În aceeaşi lună, aproximativ 9000 de evrei din Dorohoi sunt deportaţi, majoritatea bătrâni, copii şi femei întrucât bărbaţii erau la munca obligatorie. Totodată, evrei sute de evrei din vechiul Regat şi sudul Transilvaniei au fost deportaţi pentru pretinse infracţiuni. În luna octombrie, 1942 deportările în masă au fost suspendate.
Evreii deportaţi în Transnistria au fost supuşi unui regim de exterminare prin foamete sau boli. Deportaţii au fost înghesuiţi în locuinţe părăsite, fără posibilitate de încălzire şi în condiţii unei lipse totale de igienă. Situaţia era agravată atât de lipsa alimentelor şi medicamentelor, cât şi de interdicţia de a părăsi ghetourile fără autorizaţie.
Deportarea în Transnistria a fost concepută de autorităţile antonesciene ca o variantă românească a Soluţiei Finale. Conform unor calcule, în Transnitria au fost lichidaţi între 115000 şi 118000 de evrei locali şi între 105000 şi 120000 de evrei români au fost omorâţi sau au pierit din cauza condiţiilor de viaţă impuse în lagăre şi ghetouri.
Printre cei supuşi regimului de exterminare din Transnistria au fost şi mii de familii de romi, deportaţi din ordinului mareşalului Ion Antonescu pe parcursul anilor 1942-1943. Din 24000 de romi deportaţi (atât nomazi, cât şi sedentari) au supravieţuit doar 14000.

 

evrei-dorohoi- comemorare-deportari (1) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (2) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (3) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (9) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (4) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (5) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (6) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (7) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (8) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (10) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (11) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (12) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (13) evrei-dorohoi- comemorare-deportari evrei-dorohoi- comemorare-deportari (27) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (26) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (25) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (24) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (23) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (22) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (21) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (20) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (19) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (18) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (17) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (16) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (15) evrei-dorohoi- comemorare-deportari (14)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page