ImportantLocal

LOCAL | Măsuri suplimentare de combatere a pestei porcine la Botoșani. FOTO!

Judeţul Botoşani menţine starea de alertă din cauza focarelor de pestă porcină africană existente în Ucraina şi Republica Moldova, unde, în ultima lună, au apărut noi cazuri de îmbolnăviri.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean și cei ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani au intensificat controalele în trafic, dar şi în târgurile şi oboarele din judeţ, ca măsuri suplimentare pentru prevenirea apariției pestei porcine.

Prefectul Dan Nechifor a declarat că traseelor pe care acţionează echipele mixte le-au fost adăugate alte 5 care duc către unități de abatorizare: Darabani-Rădăuți Prut, Botoșani-Roma, Botoșani-Răchiți, Botoșani-Hlipiceni și Dorohoi-Darabani.

“Guvernul a aprobat programul național de supraveghere, prevenire și control a pestei porcine africane, cu măsurile necesare pentru declararea timpurie a focarelor de infecție. În județul Botoșani continuăm măsurile luate încă din lunile precedente, împreună cu reprezentanți ai IPJ și specialiști de la DSVSA se verifică și se limitează mișcarea necontrolată a porcinelor vii. Am aprobat încă cinci trasee pentru controale, și totodată controlul sanitar-veterinar se efectuează în permanență la punctele de trecere a frontierei”, a precizat prefectul Dan Nechifor.

În plus, în punctele de trecere a frontierei de la Stânca și Rădăuți Prut personalul DSVSA a fost suplimentat cu angajaţi ai Direcţiilor sanitar-veterinare din Neamţ şi Bacău, pentru a asigura permanenţa.

Până acum au fost confiscate 629 de kilograme de produse, din care 501 kilograme la Stânca şi alte 128 de kilograme la Rădăuţi Prut.

 “Zilnic confiscăm  produse interzise tranzitului la frontieră, în special produse din carne de porc, de ordinul kilogramelor sau zecilor de kilograme. Conform legii, acestea sunt distruse prin incinerare” a declarat dr. Cezar Zugun, consilier superior la DSVSA Neamţ, detaşat la vama Stânca, judeţul Botoşani.

Sunt verificate periodic şi exploataţiile de porcine de la nivelul întregului judeţ, dar şi fondurile de vânătoare, fiind organizate şi campanii de informare în teritoriu, dar în special în punctele de trecere a frontierei.

vama-stanca-control-dsvsa-pesta porcina (10) vama-stanca-control-dsvsa-pesta porcina (5) vama-stanca-control-dsvsa-pesta porcina (4) vama-stanca-control-dsvsa-pesta porcina (9) vama-stanca-control-dsvsa-pesta porcina (7) vama-stanca-control-dsvsa-pesta porcina (16) vama-stanca-control-dsvsa-pesta porcina (14)vama-stanca-control-dsvsa-pesta porcina (20)  vama-stanca-control-dsvsa-pesta porcina (17)vama-stanca-control-dsvsa-pesta porcina (18)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page