ImportantLocal

LOCAL | Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) – propuneri de modificare

La nivelul judeţului Botoşani s-a încheiat distribuirea ajutoarelor de la Uniunea Europeană.

Suntem la faza la care aşteptăm de la primării sintezele datelor privind derularea Programului la nivelul UAT-urilor, pentru a le putea transmite la Ministerul Fondurilor Europene.“” a declarat prefectul Dan Nechifor, care a precizat că în acest program ar putea interveni unele modificări.

Ministerul Fondurilor Europene tocmai a realizat o consultare la nivelul instituţiilor prefectului privind propunerile de modificare a Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate , propuneri ce urmează să fie transmise la Comisia Europeană.

În vederea unei mai bune adresări a nevoilor celor mai defavorizate persoane din România,  modificările principale includ:

  • Lărgirea categoriilor de produse oferite, (ex: introducerea de mese calde prin intermediul cantinelor sociale existente; introducerea de rechizite pentru preșcolari și lărgirea ofertei de rechizite de care beneficiază elevii; introducerea pachetelor de igienă, a trusourilor pentru nou-născuți, a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, a sacilor de dormit, precum şi a altor produse.
  • Creșterea frecvenței cu care se acordă sprijinul alimentar și celelalte tipuri de sprijin
  • O țintire mai atentă a destinatarilor finali, în așa fel încât persoanele care vor fi identificate ca fiind cele mai defavorizate să poată beneficia de sprijin regulat, care să le ajute să depășească situația de vulnerabilitate. Modificarea vizează adăugarea unor categorii vulnerabile care nu au fost sprijinite în mod direct până acum (respectiv copiii preșcolari, persoanele fără adăpost, copiii și mamele cu risc de abandon al copilului în maternități și persoanele în situații temporare de criză).
  • Flexibilizarea sistemului de identificare a destinatarilor finali și a nevoilor acestora, și a mecanismului de distribuție a produselor către aceștia (prin colaborare cu mai multe tipuri de organizații partenere, respectiv introducerea ca parteneri eligibili a instituțiilor de cult și selecția ONG-urilor, nu doar a autorităților publice locale).

Finanţarea ar ptea fi asigurată prin corelarea cu alte programe şi legi care prevăd astfel de măsuri, ( de genul: Fiecare copil în gradinata, Bani de liceu, Legeile 272/2004,  34/1998, etc) dar cu implicarea, alături de instituţiile statului, a organizaţiilor partenere: instituţii de cult, ONG-uri, etc.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page