ImportantLocal

LOCAL | Decontarea navetei – abonamente şi bilete de călătorie – pentru elevii din învăţământul preunivesitar

Pe data de 12 octombrie a fost aprobată o ordonanţă de guvern referitoare la decontarea navetei elevilor către şi dinspre şcoală.

Practic s-a abrogat prevederea care plafona decontarea abonamentelor, prevedere care la nivelul judeţului Botoşani a redus la jumătate numărul copiilor care solicitau decontarea abonamentelor. De la cca 5000-6000 de  elevi, s-a ajuns la 3.000. Mai exact – în martie erau în evidenţele Inspectoratului Şcolar 3.500 de elevi navetişti ( care se deplasează către şcoală pe distanţe între 3 şi 50 de kilometri).

“Fac precizarea că eliminarea acestui plafon pentru decontare, nu va permite, însă, transportatorilor să aibă un „comportament oportunist” (cum se precizează în OG), de aceea se va veni cu un tarif maximal per kilometru şi un calcul ce urmează să fie aprobat printr-o hotărâre de Guvern. Aceasta pentru că, sunt situaţii în ţară în care preţurile maxime, sunt de până la 8 ori mai mari decât cele minime, pe aceeaşi distanţă. Din informaţiile pe care le deţin, diferenţe mari sunt şi la noi în judeţ.” a declarat prefectul Dan Nechifor.

Până la apariţia acestor tarife maximale, însă, atrag atenţia transportatorilor că în câteva zile vor intra în vigoare prevederile (din aceeaşi ordonanţă ) privind obligativitatea transportatorilor de a emite şi de a asigura transportul rutier al elevilor. Nerespectarea acestor obligaţii constituie contravenţii şi se vor sancţiona începând cu luna noiembrie, cu amenzi de la 4.000 la 6.000 de lei.

În luna septembrie a noului an şcolar (nu toţi copiii se înscriseseră pe listele de decontare la data de 31 septembrie – varianta oficiala a ISJ) în Botoşani erau luaţi în evidenţă cca 2.300 de elevi, navetişti şi 29 de unităţi şcolare unde aceştia învaţă. Cei mai mulţi sunt la Liceul  „Regina Maria” din Dorohoi: 456 de elevi ce fac naveta pentru a învăţa.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page