EvenimentImportantSanatate

Ziua Mondială dedicată copiilor născuți prematur, sărbătorită și la Botoșani – FOTO&VIDEO

La nivel mondial, in fiecare an, 15 milioane de bebelusi se grabesc sa vina pe lume inainte de termen. Forta lor, iubirea parintilor, dar si devotamentul si implicarea medicilor si asistentelor medicale de Neonatologie care ii ingrijesc sunt sarbatorite pe 17 noiembrie, de Ziua Mondiala a Prematuritatii. In aceasta zi, organizatiile si asociatiile internationale isi propun sa creasca gradul de constientizare a populatiei asupra numarului in crestere al nasterilor premature si al complicatiilor asociate.

Îndrăgitul medic botoșănean, Carmen Zaboloteanu, care an de an însuflețește această sărbătoare, a îndemnat mămicile care au trecut prin situația unui bebeluș născut înainte de termen să sprijine și alte femei care se trezesc în situații similare. Bebelusii nascuti inainte de saptamana 37 de sarcina au de infruntat mai multe riscuri si complicatii decat copiii nascuti la termen, insa majoritatea arata o forta iesita din comun si reusesc sa recupereze mult. Noiembrie este luna prematurului!Sarbatoreste-l pe puiul tau mic! Sa facem ca prematuritatea sa fie si o poveste frumoasa , nu doar despre lacrimi de langa incubator, despre asteptare sau despre alarme care ne sperie. Spune povestea micului invingator! Ce s-a facut rau! Ce s-a facut bine! Incurajeaza alte mamici”, a scris pe facebook medicul botoșănean. Și la Botoșani au fost programate o serie de acțiuni pentru a scoate în evidență această sărbătoare.

 Pentru că din cei 2114 de copii născuți la Maternitatea Botoșani, în primele 10 luni ale lui 2020,  210 au fost prematuri.

 Cel mai mic, un băiețel de numai 550 grame.

  80% au avut detresă respiratorie necesitând metode de suport repirator de oxigen suplimentar la ventilație mecanică non-invazivă și invazivă.

Cea mai lungă perioadă de ventilație mecanică – 30 zile, alternând ventilație convențională și cu frecavență înaltă.

Și de aceea, pentru ca întreaga lume să cunoască, că oriunde în lume, un bebeluș mic luptă pentru viață, zeci de oameni s-au mobilizat să aprindă o luminiță în lupta cu viața. Comunitatea de mămici, Babywearing, Facefood Romania,  Worktape Medical,  Colectivul secției de Neonatologie  au donat astfel încât în data de 17 Noiembrie la ora 17 fațada Secției de Obstretrică Ginecologie va fi luminată în violet, culoarea prematuritătii. Ne vom alătura unui trend internațional și ne va fi alături, luminate în violet, clădirea Colegiului Medicilor și Primăria Dorohoi.

De asemenea, un grup voluntar de mămici din Flămânzi au croșetat căciulițe și botoșei dorind să ajute aceste mici suflețele.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!