IncendiuLocal

Zece hectare de vegetație uscată au ars în două localități din Botoșani – FOTO&VIDEO

Vegetația uscată de pe aproximativ zece hectare a ars în urma a două incendii produse pe raza localitățiilor Hudești și Adășeni, seara trecută.

La Hudești, au fost cuprinse de flăcări aproximativ opt hectare de vegetație uscată și stuf. Pentru stingerea incendiului au acționat pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

La Adășeni, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din comună a intervenit pentru stingerea unui incendiu care a cuprins vegetația uscată de pe aproximativ 1,5 hectare.

Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost folosirea focului deschis în spații deschise.

Informare preventivă

Pentru diminuarea fenomenului de ardere a miriștilor și a vegetației uscate, în perioada următoare, vor fi intensificate acțiunile de informare și educare preventivă, în vederea conștientizării riscului generat de aceste incendii. De asemenea, vor fi reluate misiunile de patrulare cu autospecialele din dotarea serviciilor profesioniste și voluntare pentru situații de urgență care vor transmite mesaje pre-înregistrate, atragând atenția asupra faptului că arderea vegetației uscate este interzisă.

Reamintim faptul că, la nivelul județului Botoșani, colaborarea dintre Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, Agenția Județeană de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Botoșani (GNM) are în vedere prevenirea producerii unor situaţii de urgenţă în urma incendierii terenurilor arabile sau a pajiştilor permanente, precum şi adoparea unor măsuri de sancţionare a persoanelor fizice sau juridice care produc astfel de incendii.

Astfel, după incendiile de vegetaţie uscată de pe terenurile arabile, ISU înaintează APIA coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.

De asemenea, prin GNM – Comisariatul Judeţean Botoșani se are în vedere ca proprietarii și deținătorii de terenuri cu sau fără titlu să respecte obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea prevederilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice. În legislația privind protecția mediului, este stabilit un regim de sancționare distinct pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page