AdministratieLocal

Omul de afaceri Victor Mihalachi a ajuns la capătul răbdării și îi dă în judecată pe Doina Federovici și Cosmin Andrei pentru că i-au hărțuit familia – FOTO

Omul de afaceri botoșănean Victor Mihalachi se declară la limita răbdării, după ce a fost „hărțuit”, într-o situație ce vizează achiziționarea unui bun al fiului său minor, Cosmin. Este vorba despre Casa Mavrocordat,
care este situată pe strada Mihail Kogălniceanu și care a găzduit o instituție de învățământ preșcolar. Clădirea nu  este folosită de mai mulți ani din cauza gradului de uzură.

Practic, Consiliul Județean și Consiliul Local Botoșani au întocmit proiecte și au întrunit deliberativele de la nivel local și județen pentru a-și da girul vizavi de cumpărarea unui imobil care NU ERA DE VÂNZARE.

Ultimele luni au aruncat familia Mihalachi într-un stres la cote maxime, din care cel mai afectat este Cosmin, adolescentul de 17 ani, unicul proprietar al imobilului de pe strada Kogălniceanu, care a suferit mai multe atacuri de panică, fiind evaluat medical de mai mulți medici. Omul de afaceri vrea să dea în judecată pe Președintele Consiliului Județean, Doina Federovici și primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, pentru consecințe

„Mi-a spus: Tati, dar mi-ai promis! La anul face 18 ani și are propriul lui proiect pe care vrea să-l pună în practică, un proiect forte modern. Tinerii din ziua de azi au altă viziune și se interesează de peste tot și chiar e ceva bun ceea ce vrea să facă. Acum, a suferit atacuri de panică, soția mea în acest timp a plâns, copilul la fel. Este vorba despre FAMILIA MEA! Am ajuns să fiu hărțuit, deși nu am scris nimănui și nu am spus că vreau să vând și am susținut că nu vreau să vând. Nu mai spun că mi se pun piedici în toate lucrările pe care le fac și ce am eu. Dar acest un subiect pe care vreau să-l fac cunoscut cât de curând”, a spus omul de afaceri Victor Mihalachi.

În extrasul de carte funciară Mihalachi Victor Cosmin (fiul -n.r.) este proprietar, Mihalachi Victor și Mihalachi Luminița sunt trecuți cu dreptul de uzufruct viager. Asta înseamnă drept de folosință. Proprietarul imobilului este Mihalachi Victor Cosmin.

„Eu trebuie să consolidez această casă. Am vorbit cu profesori cunocuți de la Iași, aceiași care au evaluat și Biserica Sfântul Gheorghe și mi-au făcut un deviz de 2, 4 milioane de euro. Acolo trebuie făcute consolidări, pentru că obligația este să  păstrăm acest imobil așa cum a fost inițial. Am făcut tot ce trebuie și Doina Federovici, de fapt Consiliul Județean, dar acolo scrie Doina Federovici, a scos nu știu de unde asta că eu vreau să vând cu toate că NICIODATĂ nu a fost vorba de asta. Nu am pus anunț, nu am depus nicăieri vreo cerere cum că aș vrea să vând. De ce m-au hărțuit așa?? Pe mine și pe familia mea?” se întreabă mai mult retoric omul de afaceri Victor Mihalachi, pentru că nimeni nu a ținut cont de opinia sa.

Imobilul se află pe Lista Monumentelor Istorice și, potrivit legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, proprietarul unei astfel de clădiri, dacă dorește să o vândă, este obligat mai întâi să notifice Ministerul Culturii sau după caz Direcția Județeană pentru Cultură (DJC), care o pot sau nu cumpăra. Dacă una dintre aceste instituții nu își exercită dreptul de preemțiune, atunci Consiliul Județean este cel care are la rândul său posibilitatea să o cumpere.

În extrasul de carte funciară Mihalachi Victor Cosmin (fiul -n.r.) este proprietar, Mihalachi Victor și Mihalachi Luminița sunt trecuți cu dreptul de uzufruct viager. Asta înseamnă drept de folosință. Proprietarul imobilului este Mihalachi Victor Cosmin.

Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) a informat CJ că nu și-a exercitat dreptul de preemțiune asupra imobilului menționat, iar președintele Doina Federovici a inițiat un proiect de hotărâre prin care instituția uza de acest drept.

Pe 23 iunie, la finalul unei ședințe de plen, aleșii au votat împotriva exercitării de către instituție a dreptului de preemțiune privitor la ”Casa Mavrocordat” din strada Mihail Kogălniceanu. Liberalii s-au abținut de la acest vot și au motivat că: „Susținem necesitatea imediată a unei clădiri pentru activitatea CJRAE și tocmai de aceea nu putem valida prin vot un proiect cu nereguli”. Proiectul a fost respins, astfel clădirea va intra cel mai probabil în circuitul civil, proprietarul având dreptul legal să o înstrăineze unei persoane fizice.

Liberalii au explicat tot într-un comunicat:

„Consilierii județeni PNL vor vota întotdeauna proiectele care sunt în interesul cetățenilor județului Botoșani. Drept urmare, transmitem doamnei președinte a Consiliului Județean Botoșani că avem capacitate deplină de analiză și decizie, suntem o echipă de profesioniști din toate domeniile de activitate și nu vom gira niciodata proiecte incomplete, cu nereguli sau care ridică suspiciuni din orice punct de vedere. În ședința extraordinară de astăzi, grupul consilierilor liberali din Consiliul Județean a hotărât să să se abțină la proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi cu privire la exercitatea dreptului de preemtiune pentru “Casa Mavrocordat” ca urmare a unor nereguli identificate și prezentate în documentația atașată la acest proiect. Cunoaștem și susținem necesitatea imediată a unei clădiri pentru activitatea CJRAE și tocmai de aceea nu putem valida prin vot un proiect/proiecte cu nereguli care nu fac decât să prelungească la nesfârșit așteptările în detrimentul unei soluții reale și imediate pentru nevoile și activitățile CJRAE, soluție pe care trebuie să o identificați cât mai urgent! Vă reamintim, doamna președinte, că și noi am fost aleși de cetățeni și am jurat cu toții să respectăm constituția și legile țării și să facem cu bună credință tot ce stă în puterea și priceperea noastră pentru locuitorii județului Botoșani!” (Comunicat consilieri județeni PNL)

Scandalul s-a mutat apoi la municipiu, după ce o adresă trimisă tocmai de CJ și semnată de Doina Federovici, prin care se certifică cî deliberativul județean a respins demararea procedurilor de achiziționare a imobilului. În consecință, consilierii municipipali s-au întrunit  în ședință ordinară, iar primul proiect de hotărâre discutat a fost  „exercitarea dreptului de preemțiune pentru cumpărarea imobilului situat în municipiul Botoșani, str. Mihail Kogălniceanu, nr.20 – Casa Mavrocordat”. Alt stres pentru familia Mihalachi, atrasă în acest scandal fără a putea opri tăvălugul. Primarul Cosmin Andei a explicat aleșilor că dorește amenajarea clădirii pentru o grădiniță și că spațiul este necesar dat fiind faptul că mai multe astfel de unități au intrat în reabilitare și trebuie găsite soluții pentru copii pe perioada derulării lucrărilor.

Deliberativul local a respins proiectul prin votul consilierilor liberali.

Circul la municipiu a fost total gratuit, dacă se ia în clcul că în 2012, Primăria Botoșani l-a notificat pe proprietarul clădirii încă din urmă cu nouă ani că nu își exercită dreptul de preemțiune.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button