LocalPolitic

USR Botoşani: vorbim de smart-city, dar nu putem instala două semafoare?

USR Botoşani, prin reprezentanţii săi, solicită Primăriei Botoşani să dea drumul la lucrările de modernizare şi să nu mai întârzie din motive greu de înţeles investiţiile ce ar putea aduce un spor de confort locuitorilor. Administraţia „cu frâna pusă” a primarului social-democrat Cosmin Andrei atinge recorduri din ce în ce mai triste pentru municipiu.

Astfel, consilierii USR au propus încă din 2021 instalarea a doua semafoare inteligente menite să fluidizeze traficul şi să elimine din blocajele ce apar pe două dintre arterele municipiului: Bulevardul Mihai Eminescu şi Calea Naţională. Semafoarele, ce ar urma să fie montate în zona Muzeului Judeţean şi cea a BRD, ar ajuta ca traficul să fie întrerupt de mai puţine ori de pietoni, creându-li-se timpi speciali de aşteptare şi traversare. În aprilie 2021 amendamentul USR la hotărârea de buget a fost aprobat în unanimitate, consilierii locali recunoscând, astfel, cu toţii, că traficul rutier la Botoşani are nevoie de modernizări serioase.

„La mai bine de un an de zile de la aprobarea investiţiei, căutăm semafoarele inteligente, dar nu le găsim nicăieri. Am făcut interpelări să aflăm de ce, dar, ca de obicei, nu se oferă informaţii lămuritoare.”, explică Marcel Gheorghiță, unul dintre cei doi consilieri USR al municipiului-reşedinţă de judeţ.

Primăria anunţa în februarie 2022, printr-un comunicat de presă, că s-a finalizat o licitaţie pentru proiectarea şi instalarea celor două semafoare. Valoarea investiţiei a crescut de la 180.000, cât a fost propusă iniţial, la aproape 300.000 de lei, iar termenul de finalizare anunţat în februarie era de 120 de zile. Au trecut 100 de zile şi nu se întrevede nicio lucrare premergătoare instalării celor două semafoare. Comunicatul de presă de la acea dată descria modalităţile de realizare a conexiunilor la diferite reţele, aerian, subteran, componentele: LED-uri, sisteme acustice, butoane pietonale, instalaţii automatizate şi reglabile online. Pe hârtie sună frumos, însă, în realitate, nu se vede nimic.

„Conceptul de smart-city sună interesant şi vorbim de el de câţiva ani. Însă doar vorbim, pentru că în realitate noi nu putem instala două semafoare. Este de neînţeles şi de neconceput de ce se face administraţie cu frâna pusă la Botoşani! Aici, unde avem atât de multe de recuperat, în comparaţie cu restul ţării. Avem un trafic din ce în ce mai greoi şi nici una dintre soluțiile înainte de către noi pentru fluidizarea traficului nu este pusă în practică.”,  susţine consilierul USR, exemplificând şi cu mutarea trecerilor de pietoni din intersecţiile giratorii. Deşi măsura a fost solicitată de consilieri pentru deblocarea intersecţiilor, edilii şefi nu au aplicat-o, ceea ce face ca traficul pe Bulevardul Eminescu, Marchian sau Cuza Vodă să fie infernal în intervale din ce în ce mai mari ale zilei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button