NATIONAL

Unde ne adăpostim în caz de război? A fost publicată lista locurilor antiaeriene din România

Fiecare clădire de locuințe ar trebui să aibă un spațiu special destinat adăpostirii locatarilor în cazul unui atac aerian. În realitate lucrurile nu stau deloc așa, iar numărul buncărelor este mult mai mic decât este nevoie pentru a asigura protecția cetățenilor. IGSU a dat publicității lista cu aceste adăposturi de protecție civilă din toate localitățile țării.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut publică lista adăposturilor de protecție civilă luate în evidență, în toate localitățile de pe teritoriul României. Conform listei date publicității de IGSU sunt 4.358 de astfel de locații menite să protejeze oamenii în caz de necesitate.

Astfel de adăposturi există în fiecare județ din țară, însă multe au fost transformate în beciuri și spații de depozitare. Mai mult, dat fiind că nimeni nu s-a mai ocupat de întreținerea lor, de-a lungul anilor, unele au devenit adevărate focare de infecție, fiind transformate în ghene de gunoi.

Chiar și așa, numărul adăposturilor de protecție civilă este insuficient pentru întreaga populație, iar mulți dintre oameni nici măcar nu știu unde sunt amplasate, în caz de nevoie.

Autoritățile fac verificări periodice

Adăposturile antiaeriene sunt verificate în fiecare an, în mod regulat, pentru a ști cu exactitate în ce măsură sunt funcționale. Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat că se știe cu exactitate cum se prezintă fiecare locație. El a explicat că aceste inspecții se fac periodic, după un anumit calendar.

„Împreună cu Ministerul Afacerilor Interne am discutat asta, inspecția se face regulat. În fiecare an există un anumit calendar pentru această inspecție. Cele mai multe cred că aparțin de MAI, cele de protecție civilă, pentru cazuri de cataclism, situații de criză. Din perspectiva noastră, din MApN, acest lucru s-a făcut în ultimii ani foarte serios. Știm exact, suntem pregătiți pentru orice situație”, a afirmat ministrul Apărării.

Lista completă cu adăposturile antiaeriene de pe teritoriul României poate fi consultată pe site-ul IGSU.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button