InfractionalLocal

Un avocat din Baroul Botoșani a scăpat de pedeapsă, deși a fost prins la volan având o alcoolemie de 1,25 mg/l

Curtea de Apel Suceava a decis sa aplice o pedeapsa mai blanda intr-un dosar de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante (art. 336 NCP), desi pedeapsa maxima la aceasta infractiune poate ajunge si la 5 ani de inchisoare.

Mai mult, magistratii bucovineni au dispus amanarea aplicarii pedepsei pe durata de 2 ani, ceea ce inseamna ca nu asistam la o condamnare penala, in adevaratul sens al cuvantului, ci, mai mult, despre o sanctiune disciplinara. Daca inculpatul nu mai are probleme cu legea in urmatorii 2 ani, isi pastreaza toate drepturile, inclusiv dreptul ca aceasta condamnare sa nu apara in cazier.

Inedita solutie a Curtii de Apel Suceava in dosarul 482/39/2022, in care alcoolemia soferului este de 1,25 mg/l alcool pur in sange, are si o explicatie: inculpatul este avocat in Baroul Botosani, iar in cazul unei condamnari la inchisoare, chiar si cu suspendare, se putea ajunge la excluderea sa din profesie.

„Stabileste in sarcina inculpatului Suhan Felix Valerian, pedeapsa de 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de „conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante”, In baza art. 83 alin. 1 Cod penal dispune amanarea aplicarii pedepsei de 1 an inchisoare pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani stabilit in conditiile art. 84 Cod penal, calculat de la data ramanerii definitive a prezentei hotarari”, se mentioneaza in Hotararea 2/2023, pronuntata in 18.01.2023.

Instanta l-a mai obligat pe Suhan Felix Valerian sa frecventeze un program de reintegrare sociala derulat de Serviciul de Probatiune Botosani. In apararea sa, avocatul a explicat judecatorilor ca a baut alcool dintr-o regretabila greseala. Mai exact, in data de 22 ianuarie 2022, a participat la manifestarile culturale dedicate Zilei Unirii Principatelor Romane organizate in municipiul Dorohoi.

Ulterior, a mers la domiciliul unui prieten, care l-a invitat la serbarea zilei sale de nastere. A mancat si a baut, dupa care a ramas sa doarma la amicul sau. A doua zi nu a mancat nimic, dar i-a cerut amicului un pahar de suc, acesta indicandu-i ca, in frigider, se afla o sticla cu amestec de sucuri de fructe. A pus intr-un pahar aproximativ 250-300 ml din continutul acelei sticle, remarcand ca era foarte rece, dar nu si-a dat seama daca avea sau nu si alcool.

A plecat spre casa, pe 23 ianuarie 2022, dupa ora 9, insa a fost surprins de politisti la volanul unui VW Jetta, pe str. Zadurovici, din Dorohoi, avand in sange o imbibatie alcoolica in sange de 1,41 mg/l, la prima proba, si 1,25 mg/l, la cea de-a doua proba.

Poate nu ar fi fost oprit de echipajul de politie, daca nu ar fi fost data de gol de o intoarcere, care nu i-a reusit din prima. Acest lucru a atras atentia unui echipaj de politie aflat in misiune, care a pornit imediat semnalele acustice si luminoase de la autospeciala si a plecat dupa el. Cand s-au apropiat de masina lui, politistii au simtit un miros de alcool. Asa ca l-au pus sa sufle in etilotest.

Avocatul nu a reusit sa faca o testare valida, in ciuda mai multor incercari, scena fiind surprinsa de camera body-cam din dotarea lucratorilor de politie. In schimb, s-a oferit singur sa mearga la spital pentru recoltarea probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei, recunoscand ca ar fi baut un cocktail inainte de a pleca la drum.

De remarcat ca, intr-un caz similar, cu un sofer surprins in trafic cu o alcoolemie de 1,27 g/l, Judecatoria Botosani a aplicat o condamnare de 8 luni de inchisoare cu suspendare. „Constatand ca fapta pentru care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului exista si constituie infractiune, instanta va dispune condamnarea inculpatului, intrucat, fata de imprejurarile concrete si grave ale comiterii faptei, simpla stabilire a unor pedepse, urmate de amanarea acestora, este insuficienta, atat sub aspectul represiv, cat si sub aspectul preventiv, special si general, al sanctiunii”, au apreciat magistratii de la Judecatoria Botosani.

Hotararea Curtii de Apel Suceava nu este definitiva, cu poate fi atacata cu apel de procurori in 10 zile de la comunicare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page