AlteleImportant

Tradiţii şi superstiţii de Ignat, ziua sacrificării porcului. În această zi aflăm dacă vom avea o iarnă grea

Până la Ajunul Crăciunului, astăzi este 20 decembrie, cea mai scurtă zi din an, care în calendarele creştin ortodocşilor poartă denumirea de Ignat.

Numele de Ignatie a fost pus in legatura cu un cuvant latin ‘ihnis’ care inseamna foc. Cuvintele lui, ardoarea lui in apararea credintei l-au facut sa fie privit ca un foc nestins.

Oasele care au mai ramas dupa ce fiarele i-au sfasiat trupul, au fost adunate de crestini si puse intr-un loc insemnat din afara cetatii. Dupa putin timp, ele au fost trimise de la Roma la Antiohia. Mutarea moastelor Sfantului Ignatie este pomenita in calendarul ortodox pe 29 ianuarie.

Moastele sale au fost puse mai intai in cimitirul de langa poarta Dafne din Antiohia, iar in timpul imparatului Teodosie cel Tanar (408-450) au fost asezate intr-o biserica din cetate, inchinata Sfantului Ignatie, scrie creștinortodox.ro.

Tradiţii şi superstiţii de Ignat

Tradiţia spune că de Ignat, singura activitate permisă este tăierea porcului şi este interzis să faci alte munci cum ar fi: spălatul, cusutul sau măturatul casei.

„Se zice că porcul îşi visează cuţitul de Ignat, că nu mai mănâncă după această dată şi că dacă l-ai ţine mai mult decât ziua de Ignat, nu ar mai fi în plină formă. La romani exista o categorie de preoţi care ghiceau în măruntaiele animalelor sacrificate. La noi se păstrează credinţa că dacă splina porcului are o anumită formă, este îngroşată într-un capăt, va fi iarna mai grea.

Probabil că modul în care se hrăneşte un animal determină nişte modificări pe organele interne. Porcul este sacrificat de Ziua Ignatului, care vrând-nevrând devine o zi cu dezlegare la porc. Se face aşa zisa tocană a porcului. Acest animal este respectat ca o fiinţă, căreia i se face pomană”, a povestit Carmina Maior, fost muzeograf la CNM Astra Sibiu, potrivit alba24.ro

Despre porcul negru, tăiat de Ignat, Carmina Maior spune că aeastă culoare are, uneori, un sens negativ, dar câteodată înseamnă noroc.

De Ignat, după ce sunt pregătite preparatele, trebuie continuat Postul până în Ajun.

Obiceiurile de Ignat, afectate de pandemie

Tradiţiile şi obiceiurile de Ignat se vor adapta regulilor din pandemie. Chiar şi tradiţionala pomană a porcului, de exemplu, va arăta cu totul altfel.

Fără vecini şi familie extinsă în jurul mesei.

Și nu doar de Covid trebuie să ne păzim, ne atrag atenția autoritățile sanitare.

Pesta porcină încă se manifestă în sute de focare în țară. Este și motivul pentru care comercializarea cărnii de porc se face doar în condiții stricte.

observatornews.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page