DiversePublicitate

Tipurile de plăci de gips-carton și utilizarea acestora

Domeniul construcțiilor este un domeniu în continuă dezvoltare peste tot în lume. Materialele utilizate sunt, de asemenea, într-o continuă evoluție din punct de vedere tehnic. Indiferent dacă lucrezi sau nu în domeniul construcțiilor, cu siguranță ai auzit de plăcile de gips-carton. 

Ce sunt plăcile de gips-carton?

Plăcile de gips-carton sunt printre cele mai folosite materiale în domeniul construcțiilor. Ele se folosesc la placări, la construcția unor pereți despărțitori, la pardoseli sau la tavane. Ca alcătuire, plăcile menționate se fabrică prin turnarea gipsului între mai multe straturi de carton.

Plăcile de gips-carton sunt de diferite tipuri, iar în continuare vei avea posibilitatea să afli câteva informații despre unele dintre acestea.

Voi începe cu plăcile standard, care sunt de culoare gri, și se folosesc pentru compartimentare, placări și tavane. Acestea trebuie să fie instalate într-un mediu care prezintă condiții normale de exploatare și este recomandată instalarea lor în spații cu umiditate scăzută, cum sunt spațiile rezidențiale sau comerciale.

Alt tip de plăci sunt plăcile de gips-carton rezistente la umiditate. Acestea sunt de culoare verde și sunt folosite la sistemele de placări, compartimentare. Aceste plăci sunt folosite în încăperile care prezintă condiții de umiditate ridicată, precum băile. Se pot folosi și în bucătării, dar și în jurul ferestrelor.

Am ajuns la plăcile de gips-carton antifoc. Acestea sunt de culoare roz sau roșie și sunt folosite la placări, tavane, dar și la compartimentare. Unele dintre aceste plăci conțin microfibră de sticlă, fapt care le asigură o rezistență ridicată la foc. Aceste plăci de gips-carton pot rezista în fața focului de la câteva zeci de minute până la câteva ore.

Plăcile de gips-carton care izolează fonic reprezintă un alt tip. Acestea au o densitate mai mare față de restul plăcilor și au, în general, culoarea albastră. Sunt utilizate preponderent în spațiile rezidențiale.

Ca dimensiuni, plăcile de gips-carton pot fi de 260/120 cm, de 200/120 cm, dar și de 200/60 cm. Ca grosime, dimensiunile sunt de 9,5 și de 12,5 mm.

Sfaturi pentru folosirea plăcilor de gips-carton

Atunci când scoateți un cui sau o ancoră dintr-o placă de gips-carton, se poate observa că rămâne pe placă o creastă de vopsea sau chiar de gips. Această creastă este greu de acoperit, așa că soluția ar fi să faceți o adâncitură exact în acea creastă pe care să o acoperiți apoi cu chit. Adâncitura o puteți realiza chiar cu mânerul unei șurubelnițe prin apăsarea acestuia în placa de gips-carton.

Montatorii de gips-carton profesioniști folosesc o singură bandă lungă de chit de umplere atunci când umplu găurile de la șuruburile de fixare. Pe lângă faptul că este mai rapidă, această metodă maschează mai bine găurile pentru șuruburi și facilitează șlefuirea. În loc să șlefuiți în jurul fiecărei găuri, puteți șlefui doar întreaga dungă. Puteți profita de acest sfat ori de câte ori umpleți o serie de găuri care sunt aliniate și apropiate, cum ar fi găurile rămase de la un raft standard sau cele lăsate după scoaterea unui rând de tablouri.

Indiferent dacă lucrați în domeniu sau nu, atunci când vreți să puneți gips-carton pe tavan, folosiți o macara pentru rigips. Este foarte ușor de folosit, asamblarea și manevrarea pot fi făcute de o singură persoană. Acest dispozitiv a devenit metoda principală atunci când vorbim de ridicarea și poziționarea plăcilor de gips-carton.

Niveluri de calitate pentru plăcile de gips-carton

În caz că nu știai, există și niveluri de calitate pentru finisarea plăcilor din gips-carton. Ele sunt 4 la număr și diferă în funcție de nivelul de finisare.

Nivelul 1 de calitate are legătură cu suprafețele din plăci de gips-carton pentru care nu există cerințe estetice, mai exact atunci când plăcile sunt folosite ca substrat. Acest nivel înglobează umplerea rosturilor, acoperirea cavităților și a capetelor de șuruburi și etanșarea îmbinărilor cu elemente adiacente.

La nivelul 2 de finisare îmbinările sunt nivelate și șlefuite pentru a da o uniformitate suprafeței cu plăcile de gips-carton. La acest nivel, atunci când suprafețele suportă o lumină paralelă, se pot observa îmbinările. Acest nivel de calitate este considerat ca fiind cel standard, în cazul în care nu sunt alte specificații. Finisarea de bază este asemănătoare celei de la nivelul 1. 

La nivelul 3 vorbim deja de suprafețe cu cerințe estetice ridicate. Acest nivel de finisare presupune finisarea de bază, ca în cazul nivelului 1, dar și finisarea suprafeței cu un strat de cel puțin 1 mm de ipsos de modelaj, totul pentru uniformizare. La acest nivel, în cazul iluminatului cu o lumină paralelă cu peretele, efectele negative sunt minime, dar se văd.

Nivelul 4 al calității este caracteristic suprafețelor cu cele mai înalte cerințe estetice și presupune eliminarea completă a îmbinărilor vizibile, indiferent de tipul de iluminat. Presupune finisarea de bază ca la nivelul 1, dar și aplicarea pe întreaga suprafață a unui strat de până la 3 mm de ipsos de modelaj.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page