ImportantLocalSanatate

Stația de ambulanță de la țară, colacul de salvare pentru mii de localnici

Pentru peste 10.000 de localnici din patru comune care nu beneficiază de aproape niciun fel de infrastructură medicală, serviciul de ambulanță înființat în comuna Lunca, din județul Botoșani, este o adevărată mană cerească.

Luni, 22 august, a fost inaugurată în comuna Lunca prima stație de ambulanță de la țară, din istoria județului Botoșani. Lunca se află la peste 30 de kilometri de municipiul Botoșani, fiind, alături de alte șase comune, într-o zonă izolată fără acces la servicii medicale. Localnicii, majoritatea oameni în vârstă și cu boli cronice, erau obligați să bată drumul până la Spitalul Județean Botoșani pe cont propriu. Stația de ambulanță are sediu propriu, două mașini complet echipate dar și echipaje care le deservesc non-stop, scrie Adevărul.ro.

„Pentru noi este o investitie vitala”

La Lunca, este o substație a Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Botoșani. Primăria Lunca a dat spațiul în care substația să funcționeze, iar ulterior acesta a fost amenajat și dotat cu bani de la Guvern, în urma solicitărilor făcute de SJA și de Consiliul Județean Botoșani.

Substația de ambulanță de la țară funcționează într-un dispensar recent reabilitat, în satul Zlătunoaia, comuna Lunca. Dispensarul nu funcționa fiindcă niciun medic nu era dispus să lucreze la o depărtare așa de mare de oraș iar drumurile erau deosebit de proaste.

„Deocamdată, noi am pus la dispoziție această clădire, pentru că este reabilitată, are tot ce-i trebuie. Dar urmează să amenajăm încă un spațiu special pentru substație în satul reședință de comună, adică la Lunca”, spune edilul din Lunca, Marcel Marcu.

Pentru această stație de la Lunca au fost alocate două ambulanțe dotate cu tot ce este necesar, inclusiv pentru intervenții de urgență. Fiecare ambulanță are propriul echipaj, relocat de la SJA Botoșani.

„Oamenii aceștia asigură serviciul non-stop. Pentru noi, în această zonă, a fost o investiție vitală”, spune primarul din Lunca.

„Timpul de intervenție s-a scurtat considerabil”

Principalul motiv pentru care a fost înființată această substație de ambulanță în plină zonă rurală, spun autoritățile, a avut în vedere timpul de intervenție. Oamenii se plângeau că o ambulanță, mai ales în condițiile deosebit de grele de drum, ajungea și după o oră, timp în care un pacient aflat în stare gravă putea muri.

„Mai ales în satele îndepărtate era jale. Timpul de reacție era de o oră. Vă dați seama, la un om cu infarct sau alte probleme grave ce însemna asta. Nu avea cine să intervină”, spune edilul. Și asta în condițiile în care, în zonă nu sunt nici spitale, nici măcar dispensare.

În momentul de față, timpul de reacție a ambulanței a scăzut la 10-15 minute, așa încât pacientul poate primi rapid tratament salvator, iar apoi este transportat la Botoșani. În plus, potrivit autorităților județene, investiția vine și pe fondul realizării unui drum strategic care ușurează și mai mult drumul până la spital.

„Zona de deservire a acestei substații de ambulanță se suprapune cu drumul strategic, aflat într-un avansat stadiu al procesului de modernizare. Astfel, vom avea practic o îmbunătățire substanțială a timpilor de reacție, care în final se traduce prin salvarea mai multor vieți”, spune Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

„Muream cu zile”

Odată cu această substație, localnicii se simt salvați. „Muream cu zile aici. Până venea ambulanța îl urcam pe năsălie, dacă era un bătrân mai ales. Mulți pensionari, cu probleme grave. Acum, parcă-i minune. Ai sunat și sunt deja la poartă”, spune o localnică din Zlătunoaia.

Până în acest moment, ambulanțele de la Lunca au avut deja câteva intervenții.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page