Important

Sporul de risc, datorat celor din linia întâi în lupta cu COVID, din nou reclamat autorităților – FOTO

Reprezentanții sindicatului din Sănătate  și managerii de spitale din Botoșani s-au întânit, joi,  cu  prefectul Dan Nechifor, vicepreședintele Consiliului Județean Dorin Birta și primarul Cosmin Andrei, în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social care a avut loc la Palatul Administrativ, la inițiativa Federației Sanitas.

Cu această ocazie, sindicaliștii din Sănătate și-au spus toate of-urile autorităților, desprizându-se din discuții mai multe direcții spre care se îndreaptă nemulțumirie acestora.

Unul dintre subiecte a fost  stimulentul de risc, acel supliment în valoare de 2.500 de lei, care nu a fost acordat în toate unitățile sanitare după cum a descris liderul de sindicat, Elena Temciuc.

„Am fost puși în fața unui risc care ne-a găsit nepregătiți. Am fost și suntem vulnerabili, din acest punct de vedere. Am întâmpinat greutăți începând din primul moment. Avem o avalanșă de probleme: suntem nepregătiți, nu avem instrumentele necesare, nu avem condițiile pentru a face față acestui virus. Au venit cu promisiunea unui spor de risc, dar noi nu l-am primit, deși sunt spitale din țară care l-au acordat. Fiecare sector de activitate a fost implicat direct în tratarea, diagnosticarea, transportul, acum spune legea. Acest lucru nu a fost discutat concret la nivel de unități. Deși s-au făcut referate, interpelări nu s-au acordat la unități care cu documente în față au tratat pacienți COVID”, a spus celor prezenți Elena Temciuc, în pledoaria sa, pigmentând plângerea cu exemple concrete.

Autoritățile județene din Botoșani vor solicita note explicative din partea Ministerului Sănătății, cu referire la condițiile de acordare a stimulentelor de risc epidemiologic angajaților unităților spitalicești.

Sursa citată a mai amintit de faptul medici și asistenții din prima linie în lupta antiCovid nu primesc un spor de 30 la sută, e care Guvernul l-a stabilit prin ordonanță de urgență, raportat la salariul de bază din 2009. Sindicaliștii spun că suplimentul bănesc nu a fost asigurat de către nicio unitate sanitară din Botoșani.

A explicat directorul Spitalui Județean, Doina Caba, că pandemia a redus mult fondurile și nici cadrul legal nu este prea transparent.

„Legiuitorul nu specifică sursa de finanțare. Spitalul Județean a făcut toate calculele lună de lună, am încercat și la ordonatorul principal de credite și la Casa de Asigurări, la Casa de Asigurări am trimis factura cu suma pe care am calculat-o pentru personalul de la Spitalul Județean. Casa de Asigurări justifică că atât timp cât nu se specifică în legislație că finanțarea se face din transferul prin Casa de Asigurări nu are cadru legal”, a spus Doina Caba.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page