SPORT | EVENIMENT: Botoşaniul campionilor şi legendelor canotajului românesc. FOTO!

 Sala Polivalentă “Elisabeta Lipă” din municipiul Botoşani a găzduit astăzi, în premieră, Campionatului Naţional de Canotaj- ergometru, care a marcat, în acelaşi timp şi 25 de ani de canotaj la Botoşani.  

Evenimentul a fost deschis de Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă  ( opt medalii din care cinci de aur la Jocurile Olimpice, ediţiile 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004) şi Georgeta Damian Andrunache (cinci medalii de aur şi una de bronz la Jocurile Olimpice, ediţiile 2000, 2004, 2008),  botoşăneanca din fruntea clubului Dinamo având calitatea de arbitru.

Acestea au fost prezente încă de ieri la Adunarea Generală a Federaţiei Române de Canotaj, care a debutat un un moment de reculegere pentru atleta Iolanda Balaş.

Cu greu îmi găsesc cuvintele în aceste momente în care o mare campioană ne părăseşte. În ultima perioadă, observ că tot mai mulţi oameni de valoare pleacă dintre noi”, a declarat ministrul tineretului şi sportului, Elisabeta Lipă.

Ambele multiple campioane au subliniat, ieri seară, necesitatea unei baze sportive de canotaj în judeţul care a adat cei mai mulţi olimpici la această disciplină sportivă

“Mă gândeam că niciodată nu am concurat acasă. Mă bucur că mâine voi arbitra acasă pe canotori. Am spus că atunci când se va deschide acea bază sportivă nautică, când se va deschide acea pistă de canotaj, voi intra în barcă să inaugurez pista. Să las o dâră din aurul pe care l-am câştigat. Botoşaniul are multe resurse. La rezultatele pe care le are canotajul, mult mai multe baze ar trebui. Din păcate, sunt multe promisiuni înainte de alegeri şi foarte puţine se materializează după. Îmi doresc ca oamenii de aici să se ţină de cuvânt.

Am avut o satisfacţie enormă. Colegii mei din ţară au venit pentru prima dată în Botoşani, au spus: vai ce frumos este, ce curat, ce oameni! Botoşaniul are resurse, are oameni cu potenţial. Dacă au făcut un oraş aşa frumos şi curat, să facă şi ceea ce promit”, a spus Georgeta Damian Andrunache.

“Dacă ar fi fost o bază care să îndeplinească condiţiile, cu siguranţă aveam şi un campionat de viteză în zona noastră. Este un moment aniversar pentru Clubul Sportiv Botoşani, este prezentă şi doamna Damian care a făcut parte din pepiniera Clubului Sportiv Botoşani. Sper ca fetiţele şi băieţii să vadă ce înseamnă să fii campion, să-i pună cât mai multe întrebări, să o exploateze la maxim şi să o înlocuiască cu succes. Mâine. în sală va fi viitorul canotajului românesc. Eu sunt ferm convinsă că pe mulţi îi veţi revedea la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice”, a spus ministrul Elisabeta Lipă.

Are şase participări consecutive la Jocurile Olimpice şi un palmares cu opt medalii, performanţe la care cu greu ajung tinerii de astăzi. Elisabeta Lipă este de părere că sportivilor din noua generaţie le lipseşte ambiţia.

“Canotorilor le lipseşte ceea ce le lipseşte sportivilor în general. Sportivilor de acum, faţă de sportivii din generaţia mea, le lipseşte încrederea în ei, le lipseşte ambiţia, le lipseşte sacrificiul suprem şi satisfacţia pe care o trăieşte un sportiv acolo sus, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Eu le spun că merită să sacrifici tot o perioadă din viaţa ta ca să ajungi pe podiumul olimpic, după care ai timp să faci ceea ce nu ai reuşit atunci când făceai sport de performanţă. În niciun domeniu nu poţi ajunge la marea performanţă fără sacrificii”, a spus Elisabeta Lipă.

La ediţia din acest an au participat aproximativ 400 de sportivi din întreaga ţară.

Organizarea acestui campionat naţional de ergometru este o premieră pentru judeţul Botoşani. Sperăm să nu rămânem doar cu organizarea acestui campionat naţional. S-a promis că în curând vom avea o bază nautică modernă pe care se vor putea organiza competiţii naţionale. Noi sperăm să se realizeze anul acesta dar ar fi foarte bine dacă s-ar realiza anul viitor sau peste doi ani. Clubul Sportiv Botoşani este prezent cu un număr de 16 sportivi la această competiţie, cu şapte echipaje, avem obiectiv obţinerea unui număr de patru medalii. Antrenorii Iulia şi George Bulie şi-au făcut treaba cu profesionalism şi sperăm că îşi vor atinge obiectivele. În total, sunt înscrişi 227 de sportivi la juniori şi 91 de sportivi la seniori. Cele 21 de cluburi din ţară au venit cu un număr mai mare de sportivi decât am preconizat, a declarat Andrei Amos, directorul adjunct al CS Botoşani.

Canotorii Clubului Sportiv Botoşani, pregătiţi de soţii Iulia şi George Bulie, şi-au atins obiectivul, acela de a cuceri patru medalii dintre care două de aur, una de argint şi una  de bronz.

Pe cea mai înaltă treaptă a podiumului au urcat echipajul masculin de juniori I format din Mugurel Semciuc, Bogdan Bulie, Ovidiu Cazacu şi Ciprian Huc şi echipajul feminin de junioare II alcătuit din Alexandra Ungureanu, Damaris Lebădă,Tabita Maftei şi Amalia Bucu.

Palmaresul CS Botoşani la această ediţie a Campionatului Naţional de canotaj- ergometru, a fost întregit de medalia de bronz obţinută în proba de simplu feminin de Alina Baleţchi. Medalia de argint a fost cucerită de echipajul feminin de junioare III format din Adelina Vezeteu şi Iulia Bălăucă.

„Secţia de canotaj din Botoşani are 16 sportivi. Nu există club din ţară care să nu aibă un sportiv selecţionat, de-a lungul anilor, de aici din judeţul nostru… şi câţi campioni europeni, mondiali şi olimpici sunt daţi de judeţul Botoşani! Nu avem luciu de apă! Un paradox! Ne antrenăm în diverse centre de la Snagov, de la Fălticeni… iar iarna ne antrenăm pe simulatoarele din cadrul Clubului. Dorul e apă este în fiecare zi! Prin denumirea lui canotajul se practică pe apă! ” a spus antrenoarea secţiei de caotaj din cadrul CS Botoşani, Iulia Bulie.

La finalul competiţiei a fost organizată o competiţie de old-boys dar şi un concurs popular destinat amatorilor din sală.

lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (35) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (34)

lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (52) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (51) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (50) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (49) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (46) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (45) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (44) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (43) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (41) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (37)lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (40) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (39) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (38) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (37)lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (36)lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (1)lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (33) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (32) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (31) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (30) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (29) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (28) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (27) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (26) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (25) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (24) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (23) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (22) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (21) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (19) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (18) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (17) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (16) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (15) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (14) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (13) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (12) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (11) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (10) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (9) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (8) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (7) lipa-andrunachi-canotaj-polivalenta-ergometru-campionat-css-amos (5)

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close