– Domnule Șfaițer, reveniți în circuit după o pauză de un an, ca manager general la Sepsi. Cum ați ales această variantă-surpriză? 
– N-am stat departe de fenomen în toate aceste luni, am mai avut și alte propuneri, dar am ales să merg la Sf. Gheorghe pentru că acolo am găsit un mediu bun, oameni echilibrați și un club cu potențial de performanță. Numai dacă ne gândim câte s-au realizat acolo, promovări succesive din liga a patra în prima divizie, acces imediat în play-off, e suficient pentru a realiza cum se muncește. În plus, proiectele pentru infrastructură sunt remarcabile, cu academie, stadion nou, terenuri. Nu știu câte cluburi din România au astfel de dezvoltare.

– L-ați avut jucător la Botoșani pe Hadnagy, actualul director sportiv de la Sepsi. El v-a convins să veniți la Sf. Gheorghe? 
– E adevărat că am rămas în legătură cu Attila și după ce a plecat de la Botoșani. Am ținut mult la vremea respectivă să vină și să ne ajute în Liga 1, l-am convins greu, dar și-a făcut minunat datoria în cei trei ani și jumătate cât a jucat la Botoșani. M-a solicitat și el acum la Sepsi, n-am zis “da” din prima, însă după discuții repetate cu conducerea am decis să fac acest pas. Sunt convins că vom realiza lucruri frumoase împreună.

„AFACERILE ȘI TREBURILE DE FAMILIE NU MI-AU PERMIS SĂ VIN LA DINAMO”

– Întrebare pe buzele oricui: de ce ați refuzat Dinamo în mod repetat, deși Negoiță a încercat în două, trei ocazii să vă aducă în Ștefan cel Mare? 
– Propunerile au venit în momente în care afacerile și treburile de familie nu-mi permiteau să mă rup total de Botoșani pentru a sta mai mult prin București. Pentru oricine ar fi o provocare să lucreze la Dinamo, dar am fost nevoit să refuz. Acum, cu oferta de la Sepsi, s-a schimbat un pic situația. E mai liniște, nu e aceeași distanță, nu trebuie să fiu prezent zi de zi la Sf. Gheorghe. Mă voi ocupa, printre altele, și de relația cu FRF, cu LPF, de partea de mercato, voi fi prezent la toate jocurile echipei, ne vom consulta în permanență pentru fiecare decizie. Chiar dacă nu e o organigramă administrativă stufoasă, Sepsi e foarte bine organizat.

– La Botoșani ați avut mână bună cu mulți jucători: Moruțan, Bordeianu, Golofca, Burcă… 
– …Ngadeu, Chindriș! Am mai și greșit, că nu există om perfect. Totuși, în general, am avut inspirație în materie de mercato. Sper să mai găsim și la Sepsi un Moruțan sau un Bordeianu, să tragem lozuri câștigătoare. Vrem să punem mare accent pe tineri români de calitate, însă și pe străini, care să aibă cel puțin nivelul celor interni pentru a-și justifica transferul.

„NU VOR LIPSI PROPUNERILE PENTRU ȘTEFAN”

– Care ar fi prețul corect pentru vânzarea lui Florin Ștefan, numele cel mai râvnit pe piața transferurilor? 
– E prea devreme să discutăm despre aceste chestiuni. De-abia s-a încheiat mercato. Eu sper doar ca Ștefan să fie convocat în continuare la echipele naționale, să demonstreze că merită să fie acolo, să fie concentrat la partidele lui Sepsi și sunt sigur că propunerile interesante nu vor lipsi. În general, fotbalul românesc are probleme pe banda stângă, așa că Florin are toate argumentele pentru a deveni un jucător foarte căutat. Totuși, orice ofertă va fi analizată la momentul respectiv și vom căuta soluțiile cele mai bune din punct de vedere financiar.

– În discuțiile cu conducerea ați pomenit așa, cu discreție, și gândul secret de a ataca poate chiar titlul într-un an sau doi? 
– Destul de complicat, deși în ultimii ani au mai apărut surprize de gen Urziceni sau Oțelul. Trebuie s-o luăm pas cu pas, nu ne grăbim, astfel încât să păstrăm linia echilibrată a clubului. Deocamdată, dacă echipa a jucat anul trecut în play-off, normal că ne gândim la același obiectiv, dar, în sezonul regulat, asta își propune fiecare club, nu? Cât despre titlu, sezonul acesta mi se pare că, pe lângă CFR Cluj, Craiova va putea emite pretenții după mutările făcute în staff. Știm ce tip ambițios e Pițurcă și ce bine își pregătește fiecare joc! Și Viitorul are acel fotbal imprevizibil care o poate aduce sus de tot, după cum nici FCSB și Dinamo să nu credeți că vor dormi în continuare!

Laszlo Csaba lucrează foarte bine, e ceva nou și pentru el campionatul României. Dacă nu pierdea cu Dinamo, reușea să păstreze echipa neînvinsă în 8 etape. Vor veni și victoriile, lumea le așteaptă, dar ați văzut că la Sf. Gheorghe e un public civilizat, corect și înțelegător”
– Cornel Șfaițer

20 de ania fost Șfaițer președinte sau președinte de onoare la FC Botoșani, club unde a lucrat încă de când activa în L4, completându-și CV-ul și cu un sezon la Suceava.

Sursa: https://www.gsp.ro