Calendar

Sfinții Miropia și Avacum, vindecători de boli grave și izbăvitori de primejdii și nevoi

În a doua zi a lunii decembrie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Miropia și Sfântul Proroc Avacum, vindecători de boli grave și izbăvitori de primejdii și nevoi. Sfânta Miropia îi vindecă pe cei loviți de boli grele, Sfântul Avacum îi apără de primejdii și îi scoate din nevoi.

Sfântul Proroc Avacum a trăit cu 600 de ani înainte de Hristos. El a prorocit în legătură cu robia Ierusalimului, cu pustiirea bisericii și lcu uarea poporului în robie. Prorocul Avacum a murit cu doi ani înainte de întoarcerea iudeilor din robie. La un moment dat, Avacum a preparat o fiertură în care a pus bucăți de pâine. După ce a făcut acest lucru, el li s-a adresat celor din casa sa. „Eu mă duc departe și de voi zăbovi, voi să duceți pâine secerătorilor”. Apoi a ieșit din casă și i s-a arătat îngerul Domnului care i-a zis: „Avacume, du prânzul pe care-l ai lui Daniil în Babilon, în groapa cu lei”.

Îngerul Domnului l-a apucat de cap pe Avacum și l-a ridicat spre cer. Sfântul Proroc a ajuns la Babilon deasupra gropii cu lei. Avacum i-a strigat lui Daniil. Avacum i-a dat acestuia mâncarea, iar Daniil a zis: „Ți-ai adus aminte de mine, Dumnezeule, și n-ai lăsat pe cei ce Te iubesc pe Tine”. Ulterior, îngerul trimis de Dumnezeu l-a dus pe Avacum înapoi în pământul iudaic.

Cine a fost Sfânta Muceniță Miropia

Sfânta Muceniță Miropia s-a născut în cetatea Efesului, din părinți creștini. Ea mergea des la mormântul Sfintei mucenițe Ermionia, una din fetele Sfântului Apostol Filip. Din moaștele sfintei lua mir și îi tămăduia cu el pe cei bolnavi. Sfânta Miropia a luat trupul ostașului creștin Isidor, care a fost ucis în timpul lui Numerian, și l-a îngropat creștinește. După ce Numerian a aflat ce a făcut Miropoa, el a poruncit ca străjerii care nu au păzit bine trupul soldatului să fie chinuiți.

Sfânta Miropia a văzut cum erau chinuiți străjerii. Așadar, ea a mărturisit că a furat trupul ostașului  în timp ce străjerii dormeau. „Dacă aceștia pătimesc așa pentru mine, care am luat pe ascuns trupul mucenicului, și vor fi tăiați, apoi amar va fi mie la judecată lui Dumnezeu, căci se va munci sufletul meu, ca una ce am fost pricinuitoarea uciderii acestor oameni”, a spus Mucenița Miropia. Numerian a poruncit ca Miropia să fie ucisă după ce a aflat ce a făcut femeia. Înainte de a-și da duhul, Miropiei i s-a arătat Isidor spunându-i: „Pace ție, Miropie, s-au auzit rugăciunile tale de către Dumnezeu, căci iată vei fi împreună cu noi și vei primi cununa cea gătită ție”, informează crestinortodox.ro.

Rugăciune pentru Sfântul Proroc Avacum

A prorocului Tău, Doamne, Avacumpomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Propovăduind pe Domnul Slavei şi vestind de mai înainte venirea Lui, pe care ai văzut-o săvârşindu-se şi arătându-se dintr-o Fecioară Sfântă, te bucuri, Preafericite Avacum.

Toţi prorocii veselindu-se, se bucură de ziua ta cea plină de veselie, de Dumnezeu înţelepţite, împărtăşindu-se din bucuria şi Dumnezeiasca ta mărire; cu care împreună rugându-te, scapă din nevoi pe cei ce te laudă pe tine. Amin.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button