Politic

Senatorul Dorinel Cosma a cerut clarificări de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului privind potențialul turistic a zonei lacul Stânca Costești. Ce răspuns a primit

Senatorul botoșănean Dorinel Cosma (AUR) a primit răspuns în scris la o interpelare adresată Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, privind potențialul turistic a zonei lacul Stânca Costești – Botoșani.

Botoșaniul, prin relieful sau, dominat de o zona deluroasa care alterneaza cu campiile și luncile raurilor, care adapostește noua arii naturale protejate, nu pare sa fie o atracție turistica de top pentru impatimitii de drumetii. Zonele sale salbatice și deosebit de pitorești pot cuceri orice turist. La toate acestea se adauga ospitalitatea taranilor din comune, dar și abundenta de produse traditionale.

Un pontetial pentru dezvoltarea turistica a judetului Botoșani este lacul Stanca-Costeti sau Balatonul Romaniei. Datorita dimensiunii și frumusetii sale, adesea este comparat cu lacul Balaton din Ungaria. Are in jur de 140.000 de hectare ca suprafata, și indeplinește mai multe funcționalitati: barj, punct de frontiera și sit SPA (arie avifaunistica protejata prin lege din 2004).

Din pacate, impresionanta contrucție hidrotehnica de pe Prut, nu este exploatata din punct de vedere turistic. In pofida patrimoniului natural deosebit pe care ii detine, turismul din zona se confrunta cu numeroase probleme, cum ar fi: slaba dezvoltare a infrastructurii specifice, promovarea deficitara la nivel national și international, migratia fortei de munca, insuficienta cooperarii la nivel local, infrastructura rutiera slab dezvoltata, lipsa invetitiilor etc.

În acest context, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarele întrebări:

  1. Ce strategii sau proiecte are ministerul turismului în sensul de a potența turistic lacul Stânca-Costești?
  2. Până în acest moment ce investiții au fost efectuate în zonă pentru dezvoltarea/ modernizarea infracstructurii turistice?
  3. Aveți în plan acordarea de grantturi pentru intreprinderiile din turism, precum și acordarea de credite cu dobânzi subvenționate pentru capital de lucru și/sau credite de investiții pentru IMM și companii mari de turism din această zonă?
  4. Luați în calcul integrarea zolei lacul Stânca-Costești în proiectul „Rețeaua naațională de destinații de eecoturism-instrument de dezvolatre durabilă?
  5. Veți declara turismul prin Hotărâre de Guvern drept domeniu economic strategic și prioritar, urmând să fie integrat în toate programele naționale de redresare și asistență pentru dezvoltare, cât și în programele de stimulare și promovare a exporturilor?

Răspunsul ministrului poate fi citit AICI!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page