Important

Se pregătește înființarea Poliției Animalelor. Polițiștii pot intra fără acord în spaţii unde există indicii că animalele sunt în pericol

Marcel Vela a anunțat, că la nivelul MAI s-a finalizat proiectul Ordonanței de Urgență pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice, acesta fiind pus în dezbatere publică. Documentul proiectului de Ordonanță de Urgență poate fi consultat aici. 

Noul proiect, care propune modificarea și completarea Legii nr.205/2004, are ca scop stabilirea unui mecanism potrivit căruia polițiștii pot constata că un animal se află într-o situație de pericol și emit un ordin de plasare a animalului în adăpost, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul MAI.

Conform proiectului propus de Ministerul de Interne, situațiile care prezumă existența unui pericol pentru animale sunt:

  • rănirea sau schingiuirea animalelor;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  • prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor.

În plus, sunt stabilite elementele pe care le conține ordinul de plasare a animalelor în adăpost.

Totodată, obligaţia de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost va reveni consiliilor județene.

Conform proiectului propus, polițiștii vor avea dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situație de pericol.

O altă noutate este că acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate, fără consimțământul persoanelor care dețin animalul.

Conform comunicatului MAI, proiectul vizează și stabilirea unui mecanism pentru încadrarea funcțiilor de polițist din structura Poliției Române cu atribuții în protecția animalelor prin transferul, fără examen sau concurs, al personalului specializat în medicină veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu acordul acestuia sau din sursă externă, în numărul și structura de posturi stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne.

Declarația integrală a ministrului Vela referitoare la înființarea Poliției Animalelor poate fi vizionată aici.

Related Articles

One Comment

  1. Dar în spațiile unde sănt indicii că un om este în pericol(cazul Alxandrei)nu are voie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page