Educatie

Schimbări importante la Bacalaureat. Proba la Matematică va putea fi susținută de toți elevii, inclusiv de cei de la Uman. Noi probe de examen

Examenul de Bacalaureat va conține o probă de ”competențe de bază complementare” specializării. Este vorba despre ”competențe de bază la Matematică”, de exemplu, probă scrisă care va fi susținută de toți elevii de la profilul uman în timpul clasei a XII-a, deci nu în perioada sesiunii de examen, potrivit Edupedu.ro.

Potrivit noului proiect de modificare a Legii Educației, pregătit de ministrul Educaţiei Ligia Deca, examenul de Bacalaureat va include o probă de „competențe de bază complementare”, susţinută în timpul anului şcolar, potrivit edupedu.ro. Aceste probe se susțin în școală, nu în centre de examen diferite.

Noile modificări ar urma să se aplice pentru elevii care intră în clasa a IX-a în anul următor intrării în vigoare a legii. Asta înseamnă că, dacă legea ar intra în vigoare în anul 2023, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a IX-a ar da BAC-ul pe regulile din proiectul de lege, în anul vara anului 2028.

Cum va arăta examenul de Bacalaureat pentru fiecare specializare în parte / surse

La filiera teoretică, profilul real, specializarea Matematică-Informatică, elevii de clasa a XII-a vor susține în timpul anului școlar două examene scrise la cele două limbi de circulație internațională pe care le-a studiat în școală, o probă practică de competențe digitale și proba scrisă de competențe de bază socio-umane.

În sesiunea propriu-zisă de BAC, aceiași elevi vor mai susține o probă orală și una scrisă la Limba și Literatura Română Matematică, o altă probă scrisă la Matematică și încă una la o disciplină la alegere dintre Informatică, Chimie, Fizică sau Biologie.

Elevii de la filiera teoretică, profilul real, specializarea Științele naturii, vor susține două examene scrise la cele două limbi de circulație internațională pe care le-a studiat în școală, o probă practică de competențe digitale și proba scrisă de competențe de bază socio-umane.

După absolvire, în sesiunea de BAC susține proba orală și apoi scrisă la Limba și literatura română, proba scrisă la una dintre disciplinele Fizică, Chimie sau Biologie și proba scrisă la o disciplină diferită de cea aleasă deja, dintre Fizică, Chimie, Biologie, Matematică sau Informatică.

La filiera teoretică, profilul uman, specializarea Filologie, elevii de clasa a XII-a vor susține, în timpul anului școlar, două examene scrise la cele două limbi de circulație internațională pe care le-a studiat elevul în școală, o probă practică de competențe digitale și proba nouă scrisă de competențe de bază la Matematică.

În sesiunea de BACALAUREAT de după finalul clasei a XII-a elevii de la uman, filologie, vor susține proba orală la Limba și literatura română, proba scrisă la Limba și literatura unei limbi străine și o probă scrisă din una din următoarele discipline: Istorie, Geografie, Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie.

Pentru profilul uman, specializarea Științe sociale, elevii vor avea de susținut, conform surselor Edupedu.ro, în timpul anului școlar două examene scrise la cele două limbi de circulație internațională studiate, o probă practică de competențe digitale și proba nouă scrisă de competențe de bază la Matematică.

În examenul propriu-zis de Bac, probele Română-oral, Română-scris sunt comune cu ale celorlalte profiluri. Apoi este probă scrisă la Istorie și probp scrisă din una dintre următoarele discipline: Geografie, Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie.

La filiera tehnologică, toate profilurile și specializările, elevii vor susține, în timpul clasei a XII-a, două examene scrise la cele două limbi de circulație internațională studiate, o probă practică de competențe digitale și proba nouă scrisă care vizează competențe de bază socio-umane sau matematică și care e complementară disciplinelor alese la celelate două probe scrise.

În sesiunea de BACALAUREAT elevii de la filiera tehnologică susțin proba orală și cea scrisă la Limba și literatura română, apoi proba scrisă la o „disciplină din domeniul de pregătire” și proba scrisă la o „disciplină relevantă pentru profilul real”, conform surselor noastre.

Pentru filiera vocațională nu mai apare nicio diferențiere pentru profilurile pedagogice, ca în prezent. În schimb toate specializările au cele două examene scrise la cele două limbi de circulație internațională studiate, o probă practică de competențe digitale și proba scrisă care vizează competențe de bază socio-umane sau matematică și care e complementară disciplinelor alese la celelate două probe scrise, mai scrie Edupedu.ro.

În timpul sesiunii de BAC elevii vor susține probe orale și scrise la Limba și literatura română, probă scrisă la disciplina de specialitate și încă o probă scrisă dintr-o „disciplină relevantă pentru profilul predominant al specializării”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page