Local

Sărbătoare la Biserica ,,Sfântul Antonie cel Mare” din municipiul Botoșani, unde a fost cinstit cel de al doilea ocrotitor spiritual – FOTO&VIDEO

Biserica din Cartierul Rotunda din municipiul Botoșani și-a sărbătorit hramul de vară, credincioșii participând numeroși pentru a-l cinsti cum se cuvine pe Sfântul Pantelimon, cel de al doilea ocrotitor al lăcașului de cult.

Respectând în continuare regulile de protecție specifice contextului epidemiologic actual, credincioșii au participat luni seară la slujba vecerniei, unde s-au rugat împreună cu părintele paroh, Dumitru Butnariuc, pentru sănătate, pentru cadrele medicale din spitale și pentru bolnavii care au trebuință de medici și de vindecarea pe care doar Dumnezeu o dă.

Marți, în ziua cinstirii Sfântului Pantelimon, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către părintele paroh și preotul Emil Stroieșteanu, cunoscut enoriașilor ca având deosebită evlavie la sfântul tămăduitor.

Răspunsurile la strană au fost date de copiii din cartierul Rotunda, coordonați de psaltul Cristian Dumitru Onofrei. Vocile copilașilor, aleși pentru reale calități artistice, au creat o atmosferă înălțătoare, lucru menționat și felicitat de părintele Dumitru Butnariuc la finalul slujbei.

Primul hram al Bisericii este Cuviosul Antonie cel Mare, întemeietorul monahismului

Din încredințarea IPS Părinte Mitropolit Daniel, în anul 1997 a luat ființă parohia cu hramul „Sf. Cuvios Antonie cel Mare”, care s-a desprins dintr-un  o structură mai mare, și anume  parohia „Sf. Trei Ierarhi”.

În anul 2001, la 1 octombrie, a fost numit prin transfer de la parohia „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul”, Negreni, Protopopiatul Săveni, actualul preot paroh, Dumitru Butnariuc,
La 25 decembrie 2001, în prima zi de Crăciun, s-a slujit pentru prima oară Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioșilor din această parohie.

Încă de atunci, din evlavia preotului paroh s-a slujit și al doilea hram al bisericii, Sfântul Pantelimon. ,,Am vrut să avem și un hram de vară și dacă aveam un cuvios, Sfântul Antonie cel Mare, doctor de suflete, ne-am gândit la un mucenic. Și am ales pe Sfântul Pantelimon, ocrotitorul medicilor și al tuturor cadrelor medicale. Nu este, ca să zic așa, oficial. Însă va urma și acest lucru la slujba de resfințire a bisericii”, a povestit preotul Dumitru Butnariuc.

Și Sfântul Pantelimon se pare că i-a răsplătit evlavia și dăruirea, întrucât fiul său cel mare, Iustin, este student la Medicină, pregătindu-se să devină un doctor priceput, urmând cariera mamei sale, tot cadru medical.

Biserica ,,Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Pantelimon” a crescut de la an la an în rugăciunile comune ale enoriașilor și preotului păstor Dumitru Butnariuc. A devenit prin contribuția financiară a tuturor și a devotamentului și muncii neobosite a slujitorilor de la altar un adevărat colț de Rai, mai ales de când pictura bisericii a fost desăvârșită.

FOTO&VIDEO: Tudor SIMION și Claudia Liliana RĂDEANU

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button