Sanatate

SANATATE | Vitamina vederii este esențială. Vezi de ce!

Vitaminele sunt substanțe organice naturale, necesare organismului în cantități foarte mici, dar pe care omul nu le poate sintetiza pe măsura nevoilor sale.

Din această cauză trebuie să le primească din mediul ambiant prin alimente, pe unele dintre ele ca atare, iar pe altele sub formă de provitamine. Vitaminele sunt esențiale pentru că vin și catalizează multiple reacții în organism

În funcție de solventul pe care îl folosesc ca să se asimileze, vitaminele sunt: hidrosolubile (solubile în apă) și liposolubile (solubile în grăsimi). În funcție de această clasificare este și posologia de administrare a vitaminelor, cele hidrosolubile se absorb foarte bine înainte de masă, cele lipsolubile se absorb mai bine în prezența alimentelor, se pot administra după masă. Vitaminele liposolubile sunt: A, D, E și K.Vitamina C și grupul de vitamine B (B1, B2, Bsau PP, Bsau acidul pantotenic, B6,B8sau biotina, Bsau acidul folic, B12) sunt vitamine hidrosolubile.

Vitamina A este o vitamină hidrosolubilă, are un puternic efect antioxidant, se opune formării de radicali liberi, dar și leagă radicali liberi și îi scoate din circulație. Se mai cheama și beta-caroten. Cel mai cunoscut rol este cel în păstrarea acuității vizuale. Hrănește celulele cu conuri și bastonașe ale retinei și astfel ajută la păstrarea acuităţii vizuale.

Diferența dintre beta-caroten și retinol

Retinolul este vitamina ABeta-carotenul este provitamina A. Este mai eficient să administrezi beta-caroten în formă provitamina A, pentru că nu are fenomenul de tezaurizare. Deci organismul își ia din cantitatea pe care ți-o administrezi, cât îi trebuie, restul elimină. Retinolul, deci vitamina A este un produs de sintezăForma de provitamină e formă naturală, o găsești în fructe și în legume crude, tot ce înseamnă culoare galben, portocaliu, roșu trebuie să aibă o formă de provitamina A sau mai multe, carotenul există în mai multe feluri. Se cunosc vreo 700 de carotenoizi, iar patru dintre ei chiar definesc starea de bine și de sănătate. Spuneam că retinolul se tezaurizează. Deci în momentul în care ai un supradozaj, și supradozaj nu înseamnă neapărat că ai crescut peste doza uzuală, ci organismul nu a fost pregătit în ziua respectivă sau în perioada respectivă să asimilieze retinol, a avut altă ocupație. Se tezaurizează la nivelul ficatului. Deci acel ficat gras (steatoza hepatică) poate să fie dată și de tezaurizare de retinol. Dă fenonomene de supradozaj. De asta este mai bine să iei forma de provitamine.

Care sunt semnele deficienței de vitamina A

Efectele carenței sunt:
  • scăderea imunității, pentru că având lipsa de antioxidant în organism crește cantitatea de radicali liberi care sunt responsabili și stau la baza mecanismului de producere a oricărei boli.
  • scăderea acuității vizuale.

Necesarul zilnic de vitamina A este variat în funcție de: vârstă, sex, starea de sănătate. Atunci când introduci fructe în alimentație trebuie să fie colorate, de mai multe culori. Deci în momentul în care consumi o jumătate de morcov sau o căpșună sau ceva colorat, mănânci un ardei gras roșu, nu e nevoie de suplimentare. În perioadele de iarnă în care nu mâncăm foarte multe crudități suplimentarea este necesară.

De obicei, femeile gravide și cele care alăptează au un necesar de vitamine crescut. Au un necesar mai mare, pentru că vitamina A trece și în lapte, este utilă și formării fătului deci se consumă în cantitate mai mare și, desigur, că este nevoie de suplimentare.

În orice stare de boală este necesară o suplimentare a vitaminei A pentru că ea este un puternic antioxidant și atunci în momentul în care ai o afecțiune asta presupune o doză de radicali liberi peste capacitatea organismului de a-i contracara și îți trebuie un antioxidant luat din exterior. De obicei se suplimentează la persoanele cu afecțiuni oftalmologice. În permanență acestea ar trebui să aibă în dietă o suplimentare de betacaroten. Este foarte bună pe mucoase. Provitamina A și vitamina A, în principiu, este un protector pe mucoasele de orice nivel ( mucoasă respiratorie, digestivă, urinară).

Atenție! Orice suplimentare de vitamine, în general, se face la recomandarea medicului. Vitamina A în fructele și legumele colarate în galben, roșu, portocaliu. Morcovul, de exemplu, e celebru pentru beta-carotenul pe care îl conține. 80% din compoziția morcovului e numai beta-caroten.

Faptul că este o vitamină liposolubilă este mai rezistentă la preparare termică decât cele hidrosolubile. Se preferă varianta crudă, dar și morcovul fiert este eficient. Alte surse: ardeiul galben, ardeiul roșu, roșiile, măceșele, căpșuni, cirește, orice plantă galbenă, roșie sau portocalie. Cătina are cea mai complexă formă de provitamina A .

Sursa: www.doctorulzilei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button