Sanatate

SANATATE | Tulburări cauzate de lipsa consumului de apă

Deshidratarea apare atunci când organismul elimină mai multă apă decât ingeră. Vărsăturile, diareea, utilizarea de medicamente care cresc excreția de urină (diureticele), transpirația abundentă (de exemplu, în timpul valurile de căldură, în special la efort prelungit) și un consum scăzut de apă poate duce la deshidratare.

Dar există și o formă cronică de deshidratare care, nu prezintă simptomele bruște și intense ale formei acute. În zilele noastre deshidratarea cronică este larg răspândită și afectează toate persoanele care nu consumă suficiente lichide.

La început, deshidratare stimulează centrul setei din creier, provocând setea, un factor motivant puternic pentru ca oamenii să consume mai multe lichide. În cazul în care consumul de apă nu ține pasul cu eliminarea acesteia, deshidratarea poate deveni mai severă.

Simptome care vă avertizează că nu consumați suficientă apă (H2O):

1. OBOSEALA, PIERDEREA DE ENERGIE: deshidratarea țesuturilor determină încetinirea activității enzimatice;

2. ÎMBĂTRÂNIREA PREMATURĂ: corpul unui nou-născut este compus din lichide în proporție de 80%, dar acest procent scade la nu mai mult de 70% la adult și continuă să scadă cu vârsta.

3. EXCESUL DE GREUTATE ȘI OBEZITATEA: putem mânca prea mult pentru că dorim alimente bogate în apă. Setea este adesea confundată cu foame.

4. TENSIUNE ARTERIALĂ SCĂZUTĂ SAU RIDICATĂ: volumul de sânge al corpului nu este suficient pentru a umple toate arterele, venele și capilarele.

5. COLESTEROLUL: când deshidratarea determină eliminarea unei cantități prea mari de lichide din celule, organismul încearcă să oprească această pierdere prin producerea de mai mult colesterol.

6. CONSTIPAȚIA: când alimentele ajung în colon, acestea conțin suficiente lichide pentru ca scaunele să se formeze în mod corespunzător. În deshidratarea cronică, colonul eliberează cantități mari de apă pentru alte părți ale corpului.

7. TULBURĂRI DIGESTIVE: în deshidratarea cronică, secreția de sucuri digestive este redusă.

8. GASTRITE, ULCERE GASTRICE: pentru a proteja mucoasa membranelor sale de a fi distruse de sucul digestiv acid pe care-l produce, stomacul secretă un strat de mucus.

9. PROBLEME RESPIRATORII: mucoasele membranelor regiunii respiratorii sunt ușor umede pentru a proteja tractul respirator de substanțe care ar putea fi prezente în aerul inhalat.

10. DEZECHILIBRUL ACID-ALCALIN: deshidratarea încetinește producerea de enzime determinând aciditate.

11. ECZEME: corpul tău are nevoie de suficientă umiditate pentru a transpira 20-24 uncii de apă, cantitatea necesară pentru a dilua toxinele, astfel încât acestea să nu irite pielea.

12. CISTITĂ, INFECȚII URINARE: dacă toxinele conținute în urină sunt insuficient diluate, ele atacă membranele mucoasei urinare.

13. REUMATISM: deshidratarea crește în mod anormal concentrația de toxine din sânge și fluidele celulare, iar durerile cresc proporțional cu concentrația acestor toxine.

Sursa: womansvibe.com, World Health Organization (OMS)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page