SANATATE | Stil de viata sedentar – 6 pericole pentru sanatate
Sedentarismul este vazut adesea ca un inamic al siluetei, pentru ca stand toata ziua in pat kilogramele nu vor disparea de la sine. Insa acest stil de viata poate avea consecinte mai grave si dincolo de problema kilogramelor in plus ne poate aduce reale probleme de sanatate.
Un studiu realizat recent arata cat de important poate fi miscarea pentru sanatatea noastra. Rezultatele arata ca doar o ora pe saptamana pentru activitate fizica este suficient pentru ca durata de viata sa fie prelungita cu pana la 6 ani.
Stari de anxietate
Lipsa activitatii fizice nu are doar un efect asupra corpului nostru, dar are si un impact emotional. Exercitiile fizice cresc nivelul hormonal care ne da o stare de bine, de relaxare. Iar o inactivitate fizica poate duce la stari de anxietate. Desi persoana in cauza sta toata ziua se simte obosit, vlaguit de energie si are o stare de nervozitate acuta.
Diabet
Lipsa activitatii fizice are un efect evident, anume luarea in greutate. Iar o greutate ridicata este unul dintre factorii de risc pentru diabet, o tulburare a metabolismului. Milioane de oameni pot suferi de aceasta afectiune fara ca macar sa fie constienti de acest lucru. Printre simptomele pentru diabet se numara sete, urinarea frecventa, stari de oboseala, rani care se vindeca greu.
Cancer de colon
O activitate fizica redusa duce automat la o functionare inceata a organismelor, de la creier pana la sistemul circulator. Constipatia survine atunci cand sistemul digestiv nu functioneaza corespunzator si asta presupune expunerea colonului la toxinele cu posibil efect cancerigen.
Tensiune arteriala ridicata
Exercitiile fizice nu sunt benefice doar pentru tonifierea corpului, dar si pentru lucrarea intregului sistem cardiovascular. Aceasta activitate face sistemul mult mai eficient si problemele precum o tensiune arteriala ridicata sunt evitate.
Obezitatea este una dintre cauzele pentru hipertensiune arteriala, asa ca facand miscare iti mentii o greutate sanatoasa dar si o tensiune scazuta. Studiile arata ca o scadere de 2 mm Hg a tensiunii duce la reducerea riscului de accident vascular celebral cu pana la 14%.
Osteoporoza
Aceasta afectiune este frecvent intalnita in cazul persoanelor care nu obisnuiesc sa faca miscare. Activitatea fizica regulata creste densitatea oaselor. In absenta miscarii oasele devin mai vulnerabile si riscul unei infectii sau a unei fracturi este ridicat. Mai mult, inactivitate duce la pierderea de calciu din oase, un mineral care este esential pentru o inima puternica. Femeile la menopauza sunt mai expuse riscului de a suferi de osteoporoza, asa ca este recomandat sa faca cel putin de trei ori pe saptamana o plimbare de 30 de minute.
Depresie
Studiile arata ca activitatea fizica poate fi mai eficienta in tratarea depresiei si eficienta acestei metode o poate intrece chiar pe cea pe baza de medicatie. Asta pentru ca un stil de viata activ stimuleaza functiile creierului si influenteaza starile emotionale, precum se intampla si in cazul starilor de anxietate.
Sedentarismul insa duce la cresterea riscului de depresie.