Sanatate

SANATATE | Salata verde te umple de energie

Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, ne spune astăzi cum trebuie să ne adaptăm alimentaţia pentru a fi sănătoşi şi plini de energie în lunile de primăvară.

Primăvara, focul digestiv e redus. De aceea sunt recomandate alimentele şi condimentele cu gust picant, amar şi astringent, precum păpădia, salata verde şi crudităţile.

Evitaţi alimentele cu gust dulce, acru şi sărat.Se recomandă hrana uşoară, neprelucrată, proaspătă, cum sunt cerealele integrale în cantităţi mici, legumele şi fructele crude.

Încercaţi să înlocuiţi dulciurile pe bază de zahăr şi făină albă cu fructele proaspete, salatele de fructe sau cu fructele uscate.

Adăugaţi miere în salatele de fructe şi condimentaţi-le după gust cu scorţişoară, rozmarin, nucşoară, cuişoare sau busuioc. Hrana gătită nu trebuie să depăşească 50% din totalul alimentelor consumate. Alegeţi conopida, lintea, fasolea, bobul, orzul, năutul şi evitaţi să gătiţi cu ceapă călită. Folosiţi condimente precum cimbrul, chimenul, tarhonul.

Este util ca, în fiecare zi, mai ales când e frig, pe lângă crudităţi, să consumaţi şi alimente calde sau cu proprietăţi încălzitoare. Maceratele la rece din plantele medicinale, încălzite apoi la 40 de grade, din busuioc, cătină, ghimbir, ienupăr, măceşe sau muşeţel, sunt binevenite în meniul zilnic.

Recomandări esenţiale

* Este indicat ca prima masă a zilei să fie luată după ora 10!
* Ultima masă a zilei va fi cel târziu la ora 21 (ideal ar fi la ora 19)!
* Evitaţi somnul de după masă, pentru că îngreunează digestia şi încetineşte procesele mentale!
* Fructele se consumă înainte de masă cu cel puţin 30 de minute!
* Fiecare masă trebuie să conţină şi o salată de legume crude!
* Nu consumaţi alimente reci, de la frigider!
* Evitaţi mâncărurile acre, dulci, uleioase sau grele!

Alimente-medicament

* mere crude sau uscate
* miere (nu mai mult de două linguriţe pe zi)
* salată verde, crudă, ridichi
* hrişcă
* condimente: dafin, piper, cardamon, ghimbir, curry, cimbru, cuişoare

Alimente indicate

* caise, cireşe, fructe de pădure, stafide, grepfrut
* sparanghel, conopidă, varză, castraveţi, morcovi, ceapă, ridichi, gulie, păstârnac
* ouă (3 pe săptămână)
* lapte de capră, brânză de vaci degresată
* ulei de porumb, migdale, floarea-soarelui
Alimente care trebuie evitate

* avocado, banane, struguri, papaya, ananas, smochine proaspete
* legumele dulci şi zemoase: cartofi, roşii, dovlecei
* cereale: orez alb sau brun, grâu, făină albă, pâine albă
* nucile şi toate fructele oleaginoase
* sare

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page