SANATATE | Proprietățile terapeutice ale mărarului

Mărarul se folosește din cele mai vechi timpuri, nu doar în bucătărie, ci și în scopuri medicinale. În arta gătitului mărarul este o plantă care se folosește în întregime: frunzele, tulpina și semințele. Această plantă mai aduce și o mulțime de beneficii pentru cei care o consumă.

Mărarul este rezistent la frig și se seamănă toamna sau primăvara timpuriu. Are un gust ușor dulceag, frunzele proaspete fiind ușor mai dulci decât planta uscată. Oferă corpului cantități importante de fier, zinc, Vitamina A și vitamina C, substanțe benefice pentru mamele care alăptează. De asemenea, este bogat în vitaminele B1 și B2, potasiu, sodium, sulf și alte substanțe minerale importante.

Te scapă de kilogramele în plus

Mărarul este recomandat în regimurile pentru slăbit, deoarece are calitatea de a aplatiza abdomenul. Ceaiul din semințe de mărar reface frumusețea și suplețea abdomenului și a coapselor, datorită proprietăților sale diuretice.

Stimulează digestia

Mărarul mărunțit sau mărarul uscat este folosit în aromatizarea salatelor vegane, a ciorbelor și supelor de legume, în prepararea deverselor mâncăruri cu cartofi, a brânzeturilor din soia (tofu cu mărar), a omletelor, a droburilor din soia, linte sau năut. Mărarul stimulează digestia și reglează metabolismul.

Combate depresia

Consumul de mărar fortifică sistemul nervos, mai mult chiar masajul cu ulei de mărar este un remediu benefic pentru rezistență psihică în momentele grele ale vieții.

Stimulează activitatea rinichilor

O alimentație bogată în sucuri proaspete din verdețuri și lămâie ajută la eliminarea colicilor și a pietrelor localizate la rinichi. Cură cu ceai de mărar sau cu sucul proaspăt de mărar consumat zilnic timp de două săptămâni previn infecțiile urinare.

Întărește oasele

Semințele de mărar au cea mai mare concentrație de calciu din tot regnul vegetal. O linguriță cu semințe conține mai mult calciu decât o cană cu lapte. Calciul este necesar în special pentru prevenirea osteoporozei.

Împrospătează respirația

Mestecă frunze şi seminţe de mărar pentru a avea o respiraţie fresh. Mai mult decât atât, seminţele au puterea de a calma dureri uşoare de cap şi de dinţi. Câteva seminţe de mărar, mestecate, îndepărtează sughiţul şi stabilesc o digestie bună.

Află AICI ce poţi trata cu plantele aromatice!

Pulberea de mărar

Se obține prin macinarea semințelor și a inflorescențelor uscate cu ajutorul unei rășnițe. Se poate lua de două ori pe zi câte o linguriță, însă, înainte de a fi înghițită, se ține timp de 10-15 minute sub limbă. Tratamentul durează 21 de zile.

Atenție!

Uleiul eteric de mărar este contraindicat femeilor gravide sau care alăptează și persoanelor cu regim hiposodat strict, căci mărarul conține sare multă în componența sa chimică.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tags: