Sanatate

SANATATE | Plante aromatice bune pentru sănătate

Gustul aparte al plantelor aromatice, folosite pe scară largă în bucătăriile lumii, este egalat doar de capacitatea lor de a alina afecțiunile cele mai variate. Nu sunt doar savuroase în farfurie, ci reprezintă adevărate medicamente oferite de Mama Natură!

Dafinul

Arbustul veșnic verde crește în regiunile din apropierea mării. Frunzele sunt foarte parfumate și ușor amare. Păstrate la adăpost de lumină și aer, își păstrează aroma mai bine de 2 ani. Frunza de dafin este un sedativ natural, iar infuzia are un efect benefic atât asupra sistemului nervos, cât și asupra ficatului. Pune într-un litru de apă 30 de frunze de dafin mărunțite și câte un sfert de linguriță de semințe de mărar, țelină, urzică și pătrunjel. Fierbe la foc mic, până ce nivelul apei scade la jumătate. Lasă să se răcească, strecoară și amestecă cu 10 linguri de miere. Bea câte un pahar o dată pe zi, înainte de culcare, în cure de 3 luni. Lichidul se păstrează la rece. Contra durerilor reumatice și răcelilor, pune pe locul dureros cataplasme cu infuzie (răcită) din foi de dafin – câteva frunze lăsate 20 de minute în apă clocotită, lichidul fiind lăsat să se răcească înainte de aplicare.

Salvia

Cu aromă complexă, ușor picantă și amăruie, salvia e utilizată din antichitate. Proprietățile ei medicinale sunt binecunoscute: stimulează secreția bilei, are acțiune antiinflamatoare, antiseptică, ușor sedativă. Infuzia concentrată de salvie ajută la calmarea durerilor de gât: lasă 50 g de plantă la infuzat, în jumătate de litru de apă clocotită. Acoperă 10 minute, strecoară lichidul şi fă gargară cu el, cât e călduţ, de 3-4 ori pe zi. Poți să tratezi febra și frisoanele cu infuzie de salvie: o lingură de plantă la 250 ml de apă fierbinte. Strecoară şi bea infuzia obţinută în mai multe reprize, după mesele pricipale.

Tarhonul

În bucătărie, tarhonul e folosit în stare proaspătă, pentru aromele sale fine și picante de anason. Aromatizează frumos uleiul de măsline sau oțetul pentru salate – și stimulează pofta de mâncare! Poți combate răul de mașină cu ulei esențial de tarhon: pe un cub de zahăr, toarnă o picătură de ulei. Ține zahărul în gură, până se topește. Repetă ori de câte ori simți nevoia. Cataplasmele cu ulei esențial calmează crizele reumatice.

Rozmarinul

Rășinos, ușor amărui, cu arome puternice amintind de camfor sau de eucalipt, rozmarinul nu-și pierde gustul prin fierbere îndelungată – spre deosebire de alte plante aromatice. Substanţele active din tinctura de frunze de rozmarin stimulează circulaţia sângelui și echilibrează tensiunea arterială la persoanele hipotensive. Pune 10 g de frunze la macerat, timp de o săptămână, într-un pahar cu alcool de 70°C. Agită zilnic. Ia 20 de picături de tinctură zilnic, timp de o lună, după fiecare masă. Atenție! Rozmarinul este contraindicat femeilor însărcinate, persoanelor cu hipertensiune arterială sau cu epilepsie.

Busuiocul

Are o aromă inconfundabilă și este folosit peste tot în lume. Numele său, provenind din grecescul „basileus“ („rege“) este un omagiu dedicat savorii sale. Dacă suferi de bronșită, guturai, tuse, busuiocul e un excelent leac. Pune o lingură de plantă uscat într-o cană cu apă clocotită. Lasă 10 minute. Bea 3 căni pe zi, dimineața, la prânz și seara, înainte de culcare. Dacă ai astm bronșic, fă inhalații cu busuioc în apă fierbinte. Problemele digestive găsesc și ele alinare cu ceai sau cu tinctură.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page